Astfel, în cadrul Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, premierul a solicitat miniștrilor să aplice sancţiuni beneficiarilor care înregistrează întârzieri în implementarea proiectelor faţă de graficele asumate iniţial, la semnarea contractelor de finanţare, astfel încât fondurile să fie utilizate pentru alte proiecte europene.
De asemenea, premierul a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat rigoare în ceea ce înseamnă respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
În acest context, şeful Executivului a solicitat aplicarea unor măsuri dure, potrivit legii, care să meargă de la impunerea de corecţii financiare până la rezilierea contractelor de finanţare.
Totodată, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice va elabora seturi de instrucţiuni şi recomandări pentru Autorităţile contractate referitoare la criteriile de selecţie şi verificare standard, situaţiile în care se pot accelera procedurile de achiziţii publice, precum şi alte măsuri de bune practici. Scopul este acela de a oferi un cadru clar şi transparent pentru cei care derulează proceduri de achiziţii publice în vederea evitării neregulilor.