Dacă vă sângerează gingiile, este un mare semnal de alarmă

Dacă atunci când vă spălaţi pe dinţi sau folosiţi aţa dentară, există o uşoară sângerare, iar scuipatul se colorează în roz, atunci există posibilitatea să suferiţi de o boală a gingiilor în stadiu incipient.

Este vorba despre boala parodontală, care poate fi însoţită şi de alte simptome sau, în mod ciudat, de niciunul.

„Este o boală foarte, foarte liniștită”, spune Rodrigo Neiva, șeful catedrei de parodontologie de la Penn Dental Medicine, care adaugă că se poate ajunge până la pierderea dinţilor.

Boala gingivală timpurie se numește gingivită și este cauzată de bacteriile de pe dinți (placa bacteriană), manifestându-se prin inflamarea gingiilor.

În cazul în care gingivita nu este tratată, bacteriile pot invada și distruge țesuturile de sub gingii, provocând o boală gingivală avansată.

Poţi rămâne foarte uşor fără dinţi

„Osul care susține dinții începe să se descompună, lăsând rădăcinile dinților expuse și sensibile în unele cazuri”, spune Deborah Foyle, șefa departamentului de parodontologie de la Texas A&M University, potrivit yahoo.com.

Până la pierderea dinţilor nu mai este decât un pas.

Inclusiv persoanele care fac rar carii pot fi mai predispuse decât altele persoane la boli ale gingiilor. Motivul: bacteriile care cauzează boala gingivală concurează și suprimă bacteriile care cauzează carii.

„Este foarte frecvent să vezi pacienți cu boală parodontală foarte, foarte avansată care nu au nici măcar o singură carie”, mai precizează Rodrigo Neiva.

O boală care nu provoacă durere

O mare problemă este că boala poate fi ignorată pentru mult timp pentru că nu provoacă durere. Dar este important de urmărit atunci când există sângerarea gingiilor la perierea dinților sau la folosirea aței dentară. Un alt semn poate fi atunci când partea gingiilor adiacente dinților este roșie.

Simptomele amintite nu apar la toate persoanele care dezvoltă afecțiunea. Este posibil, de exemplu, ca fumătorii cu gingivită să nu prezinte sângerări sau alte simptome.

O sensibilitate crescută în jurul gingiilor este un efect al acestei boli, la fel și nepotrivirea mușcăturii, iar apoi, mișcarea și căderea dinților.

Boala parodontală avansată poate fi incurabilă, însă stomatologii și parodontiștii pot recomanda tratamente care încetinesc evoluția ei, uneori curățând în profunzime rădăcinile dinților afectați ori intervenind chirurgical la nivelul gingiilor.