Boala care îți poate pune viața în pericol! Te poți trezi cu ea fără să-ți dai seama

Medicul primar în diabet și nutriție, dr. Laura Ene a vorbit în emisiunea ”Doctor de bine” despre una dintre bolile silențioase cu care mai mulți oameni se confruntă, și anume diabetul.

Aceasta explică ce înseamnă, de fapt, o glicemie mare pentru ca, mai apoi, să prezinte care este cel mai bun tratament în acest context.

Potrivit medicului, glicemia mare reprezintă o cantitate mare de zahăr dizolvat în sânge, subliniind că, la o cantitate mare, proteinele din care este construit corpul uman se zaharisesc.

Atunci când acest lucru se întâmplă, la nivelul vaselor mici de sânge apar diverse complicații. Medicul spune că zahărul din sânge – numit glicemie – trebuie dus în celule, acolo unde este transformat în energie, cu ajutorul hormonului insulină, produs de pancreas. În cazul în care pancreasul nu mai produce destulă insulină, atunci apare diabetul.

Ceea ce este de ținut minte este faptul că atunci când glicemia ajunge la 100, în buletinul de analize, lucrurile devin periculoase.

În acest context, dr. Laura Ene spune că cel mai bun tratament în acest moment este, de fapt, dieta – trei mese pe zi, bine organizate și controlarea carbohidraților. În plus, medicul primar în diabet și nutriție spune că este important ca numărul fructelor să scadă din alimentația oamenilor deoarece excesul dăunează foarte mult.

”Le scad fructele la doar 2 pe zi și îmi spun și eu din unde îmi iau vitamina. Iar eu le răspund din legume. Nu suntem obișnuiți să mâncăm legume, dar fructe cu kilogramul. Excesul de fructe poate să dăuneze foarte mult!”, spune aceasta.

Leguminoasele trebuie evitate

De asemenea, medicul subliniază că oamenii trebuie să fie foarte atenți să nu confunde legumele cu leguminoasele. În categoria leguminoaselor intră fasolea, mazărea, lintea, năutul și soia. Având în vedere că acestea nu se pot consuma crude, ci trebuie fierte, ele prezintă o altă sursă de exces de zahăr.

”În fiert ajung să aibă 20 de gram de zahăr la fiecare 100 de grame în fiert față de carne care are 1 gram de carbohidrat”, mai spune medicul primar în diabet și nutriție, dr. Laura Ene.

Aceasta a mai spus că în dietă se poate păstra pâinea, dar trebuie să fie integrală și să se consume doar 2 felii.