Neurochirurgul Horațiu Ioani explică faptul că 20% dintre cei care stau mult jos într-o poziție incorectă suferă de hernie cervicală. Totuși, acesta a spus la Antena 3 că un stil de viață corect ameliorează semnificativ afecțiunea.

Care este explicația neurochirurgului

„Hernia cervicală reprezintă ieşirea discului între două vertebre cervicale din diferite cauze. Hernica cervicală apare atunci când suprasolicităm coloana cervicală şi această suprasolicitare poate să apară când stai mult timp la birou, cu capul aplecat în faţă şi coloana cervicală îşi pierde din poziţia normală.

Coloana cervicală trebuie să aibă o curbură în spate şi dacă scanăm 100 de corporatişti care îşi petrec 8 ore pe zi în faţa unui calculator sau telefon, 20% dintre ei au aproape sigur o coloana cervicală foarte dreaptă, ceea ce este un lucru foarte rău. La doctor ar trebui să ne ducă durerea cervicală care persistă. Durerea este cel mai mult dată de o suprasolicitare a musculaturii cervicale”, a explicat dr. Horaţiu Ioani la Antena 3.

Conform acestuia, un pacient care are o problemă cu coloana cervicală nu are voie să facă un unghi dintre gât şi bărbie mai mic de 90 de grade.

„Când un pacient are o problemă cu coloana cervicală nu are voie să facă un unghi dintre gât şi bărbie mai mic de 90 de grade. Dacă stă la calculator trebuie să aibă monitor la nivelul ochilor, pentru că altfel pui extra presiune pe coloana cervicală. Gulerul este o idee extrem de proastă, adică proastă dusă la extrem. Nu ne ajută, chiar ne fac rău într-o primă etapă. Ne ajută în anumite condiţii. Sunt gulere pentru anumite patologii, dar să porţi un guler doar ca să dea extra suport coloanei, în loc schimbi stilul de viaţă, asta duce la o detensionare a musculaturii cervicale şi dacă faci asta, cumva coloana nu mai are de ce să se ţină. Coloana este ţinută de musculatura cervical. Dacă muscultura respectivă o detensionezi pentru că îi dai un suport cu gulerul, practic grăbeşti procesul de degenerare.

Dacă cumva pe lângă hernica de disc ajungi să ai şi dureri pe mână, sau furnicături pe mână, sau mâna nu mişcă cum trebuie, sau sunt probleme de mers care se asociază şi cu anumite imagini pe RMN, atunci se ajunge la neurochirug. Asta este o situaţie foarte rară când noi chiar trebuie să invervenim. Ceea mai mare parte a problemelor se mangeriază de către medicul de recuperare”, a conchis acesta.