Așadar, dr. Mihai Dobra a abordat subiectul nisipului la rinichi. Specialistul a ținut să sublinieze că nu-i place acest diagnostic, deoarece nu l-a găsit în tratatele de urologie internaționale.

Specialistul demontează diagnosticul de nisip la rinichi

Acesta a spus apoi că este „o noțiune mult prea trivială” și „poate fi interpretat în fel și chip”. Din acest motiv, spune el, specialiștii ar trebui să se îndepărteze de astfel de diagnostice.

De asemenea, acesta a spus că „poți avea sau nu avea pietre la la următoarea evaluare imagistică” atunci când primești acest diagnostic.

„Nu-mi place diagnosticul de nisip, nu l-am găsit în tratatele de urologie internaționale, cred că este o noțiune mult prea trivială și de care noi ar trebui să ne îndepărtăm. Este atât de subiectivă încât arată și experiența deficitară a ecografistului, pentru că poate fi interpretat în fel și chip. Ai nisip la rinichi, poți avea sau nu avea pietre la la următoarea evaluare imagistică. Se prea poate să nu și îi pot spune pacientul a eliminat nisipul sau invers”, a declarat dr. Mihai Dobra, conform DCNews.

Dr. Mihai Dobra a spus că un medic trebuie să spună localizarea, dimensiunea pietrei și impactul pietrei asupra sistemului pielocaliceal, în momentul în care pune un diagnostic imagistic ecografic.

„La descoperirea ulterioară a unui tomografii care e mult mai specifică și sensibilă, descoperi că ai o lithează pur adiformă, iar la care medicul, ca să se absolve de vina unui mal diagnostic spune «Ți-am spus că aveai nisip, nisipul a crescut». De aceea când pui un diagnostic imagistic ecografic, trebuie să spui localizarea, dimensiunea pietrei și impactul pietrei asupra sistemului pielocaliceal. Adică dacă piatra respectivă determină dilatație, zona în care se află calicer, ureter, bazinet, spre exemplu, impactul ei”, a completat specialistul.

Rinichi
Rinichi SURSĂ FOTO: Dreamstime

Sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor

Amintim că pietrele la rinichi sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul organelor. Cauzele sunt numeroase. Printre acestea se află:

  • Dieta;
  • Greutatea corporală excesivă;
  • Unele afecțiuni medicale;
  • Anumite suplimente și medicamente.

Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar – de la rinichi la vezica urinară. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele.

Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, dar pietrele nu cauzează, de obicei, daune permanente dacă sunt recunoscute în timp util. În funcție de situația dumneavoastră, este posibil să nu aveți nevoie de nimic altceva decât să luați medicamente pentru durere și să beți multă apă pentru a elimina o piatră la rinichi.

În alte cazuri – de exemplu, dacă pietrele se blochează în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau provoacă complicații – poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Medicul vă recomanda un tratament preventiv pentru a reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi recurente.