Ați stat vreodată până noaptea târziu, frământat de gînduri despre cum vă irosiți viața la o slujbă pe care o urâți? Sau sunteți asaltat de grija că nu vă veți găsi niciodată locul în această lume? Dacă răspunsul e afirmativ, atunci aveți o problemă. Suferiți de anxietate existențială, potrivit Yahoo.com.

Potrivit Choosing Therapy, „anxietatea existențială este lupta de a te înțelege pe tine însuți, viața și ceea ce vrei de la ea. Poate provoca sentimente de nemulțumire, stres și neliniște care pot fi greu de identificat. A o experimenta înseamnă a experimenta îndoieli și întrebări profunde despre viitorul cuiva, precum și despre sensul și scopul vieții”.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități sănătoase de a face față anxietății existențiale, experții în sănătate mintală au cîteva sfaturi.

1.Faceți-vă un obicei de auto-îngrijire

Meditația este utilă pentru a liniști mintea și a o elibera de avalanșa de gînduri, scăzând astfel intensitatea lor. Ideea este să faci orice te ajută să te simți în largul tău pentru a te ajuta să scapi de anxietatea existențială, spune dr. Jaclyn Bauer, psiholog clinician.

2. Folosiți terapia cognitiv-comportamentală

CBTi implică înlocuirea gîndurilor și sentimentelor false și negative despre noi cu fapte și compasiune de sine. Face distincția între ceea ce este adevărat și ceea ce nu este și împiedică gândurile anxioase să se înrăutățească.

3. Distragerea atenției prin alte activități

Gândurile cronice anxioase tind să fie epuizante din punct de vedere mental, deci e bine să faceți o pauză. Creierul poate lua o pauză dacă alegeți să vedeți filme captivante. E posibil să nu fie 100% eficient, dar este sigur că va face diferența.

Dr. Bauer recomandă și distragerea atenției. „Schimbați-vă mediul (adică mutați-vă într-o altă cameră, ieșiți afară, schimbați muzica din mașină) și schimbați ceea ce faceți. Distragerea este utilă și pentru a vă ajuta să opriți spirala.”

4. Amintiți-vă că nu sunteți singuri

Laurie Singer, terapeut comportamental, spune că atât pentru anxietate, cât și pentru anxietatea existențială, gândurile negative controlează comportamentul. Prin urmare, mecanismele lor sunt similare.

Trebuie să vă amintiți de fiecare dată că nu sunteți singuri și nici nu sunteți singurii care aveți probleme.

5. Consultați un terapeut autorizat

Dacă anxietatea devine imposibil de gestionat sau este mai intensă, trebuie să apelați la ajutor profesional.

Unele semne de avertizare care trebuie luate în considerare sunt dificultăți în luarea deciziilor și o pierdere generală a motivației.

Sursa foto: Dreamstime