Întrebat ce părere are despre intenția BNR de a prelua din atribuțiile Protecției Consumatorilor de servicii bancare, Horia Constantinescu a spus că nu este justificată.

BNR nu este singura instituție care dorește să preia din atribuțiile ANPC

Președintele ANPC a adăugat că nu este singura instituție care dorește să le preia din atribuții, iar acesta este un semn că își fac treaba bine și că deranjează anumite interese.

”Nu mi se pare justificată, nu este din păcate singura instituţie sau singura entitate care îşi doreşte în ultima perioadă să ne ia din atribuţii. Arată, în opinia noastră, că ne facem treaba bine şi că deranjăm probabil anumite interese.

Mă gândeam că poate se aşează umăr lângă umăr cei care doresc să ia din atribuţii, împreună cu cei de la Sanitar Veterinar, cu cei de al Banca Naţională şi împreună iniţiază un act normativ de desfiinţare a ANPC şi atunci se simplifică toate aceste situaţii”, a spus acesta.

”Nu trebuie să uităm că Autoritatea noastră, în raport cu instituţiile bancare, a avut o sumă destul de importantă de acţiuni de control demarate, marea majoritate câştigate în instanţă, cea mai recentă şi mai răsunătoare, raportată la una dintre băncile celebre din România, a reuşit să aducă înapoi unui număr de peste 9.000 de consumatori”, a adăugat Horia Constantinescu.

BNR vrea să preia atribuțiile ANPC privind protecția consumatorilor de servicii bancare

Miercuri, pe data de 8 martie, BNR a afirmat, printr-o adresă trimisă Senatului în legătură cu poziția față de un proiect legislativ vizând creșterea incluziunii financiare, că dorește preluarea atribuțiilor ANPC privind protecția consumatorilor de produse si servicii bancare.

Mai exact, este vorba de inițiativa legislativă B667/2022 privind modificarea unor acte normative (este vizata Legea 258/2017 privind costurile asociate conturilor de plati) in scopul cresterii incluziunii financiare, relatează Conso.ro.

Proiectul legislativ pentru care Senatul a cerut opinia BNR și ANPC viza trecerea la BNR  a competențelor ANPC în ceea ce privește aplicarea si respectarea prevederilor Legii 258, limitarea incasarilor in numerar de catre institutiile publice din ianuarie 2026 si impulsionarea folosirii mijloacelor moderne de plata.

În răspunsul BNR, semnat de Guvernatorul Isărescu, se arată că Banca Centrală nu avizează propunerea legislativă din perspectiva preluării de către BNR a atribuțiilor ANPC în baza Legii 258/2017.