La sfarsitul verii, BNR poate anunta ca si-a indeplinit planul la recoltarea de euro din piata valutara. Ea a cumparat peste 300 milioane de euro, completandu-si rezerva valutara, care se redusese dupa vanzarile din prima jumatate a anului. Interventiile, incepute de la jumatatea lui iulie, directe sau indirecte, au avut drept scop si limitarea cresterii monedei nationale fata de euro, de la inceputul anului leul depreciindu-se in raport cu cosul euro-dolar cu numai 3,9%.
La randul sau, Ministerul de Finante isi va refinanta „gaurile” din buget prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 200 milioane euro, cu scadenta la un an.
Privind catre pietele internationale vom observa mentinerea trendului descrescator al euro fata de dolar. Dolarul a inceput sa se intareasca treptat in raport cu euro, de la sfarsitul lui iunie, dupa ce au aparut semne clare ca economia americana are forta sa recupereze mult mai repede decat cea europeana. Din 27 martie, cand a atins maximumul de 1,1933, si pana in prezent moneda unica a pierdut in fata celei americane circa 9%. Saptamana trecuta euro a inregistrat un minim de 1,0793 dolari, pentru ca la sfarsitul ei sa urce la 1,0974 dolari.
Chiar daca euro a crescut, in ultimele zile ale lui august, majoritatea analistilor recomanda cumpararea de dolari, estimand o crestere a acestuia in perioada urmatoare. Pragul de rezistenta pentru euro in acest moment este cel de 1,0695 dolari.
Evolutia paritatii a fost analizata de Victor Pop, de la Vanguard Futures, care arata ca „pietele financiare internationale au fost scena unor fluctuatii importante ale pretului euro. Moneda unica va incerca, pentru a doua oara, sa revina spre cotatia de 1,1 dolari, cu toate ca datele economice din SUA arata o accelerare a cresterii economice (PIB-ul a depasit toate estimarile), pe cand in zona euro nu au aparut date, cu exceptia indicelui german Ifo, care pare sa indice o schimbare a trendului negativ instalat in ultima perioada. Pentru moment, cred ca paritatea a ajuns la un minim si ca sunt sanse sa creasca in urmatoarele zile”.
Este greu de facut o predictie privind cursul leului. Eventualitatea aprecierii fata de euro va continua sa fie stopata de BNR, ceea ce va impinge in sus si dolarul. Ultimele date care se vehiculeaza de catre diversi specialisti, in presa, indica pentru sfarsitul anului un euro care fluctueaza intre 38.500 si 39.400 lei, in timp ce dolarul ar urca la 35.200 – 36.300 lei. Spread-ul mare dintre cotatii indica relativitatea lor, ceea ce va lasa, cu siguranta, loc speculatiilor.
Operatorii de la Sibiu mizeaza in continuare pe euro, ei realizand tranzactii cu scadenta 30 noiembrie la un pret futures de 39.800 lei. Dolarul este cotat pentru aceeasi data la 35.400 lei, ceea ce presupune o paritate de 1,1240 dolari/euro.