BNP Paribas, cea mai mare bancă din zona euro după valoarea de piaţă, va angaja sute de persoane în următorii trei ani şi se va axa pe atragerea online a depozitelor clienţilor, fără a-şi extinde numărul de sucursale.

Mai mult de jumătate din veniturile anuale ale băncii provin de pe pieţele sale de bază din Franţa, Italia şi Belgia. Problemele economice ale zonei euro au determinat BNP Paribas să se extindă pe pieţele din Asia şi Statele Unite, precum şi în Germania, şi să-şi reducă costurile.

Cu toate acestea, profitul net în trimestrul doi din 2013 a scăzut cu 4,7%, la 1,76 miliarde de euro (2,33 miliarde de dolari), în urma majorării provizioanelor pentru creditele neperformante în Italia şi a rezultatelor slabe la divizia de investiţii bancare.

Veniturile BNP au scăzut, de asemenea, cu 1,8%, la 9,92 miliarde de euro. Totuşi, declinul a fost mai mic decât au estimat analiştii, care se aşteptau la un profit net de 1,51 miliarde de euro şi venituri de 9,84 miliarde de euro.

Directorul operaţional al BNP, Philippe Bordenave, a declarat că există semne ale îmbunătăţirii situaţiei în Europa dar ele vor fi pe deplin vizibile în semestrul doi din 2013.

BNP nu intenţionează să facă achiziţii şi nu are nevoie de majorarea capitalului deoarece bilanţul său este solid, a afirmat Bordenave.

BNP este una dintre cele mai bine capitalizate bănci din Europa, cu un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10,4% şi un raport dintre capitalul social şi creditele acordate de 3,4%, îndeplinind astfel reglementările Basel III.

În 8 iulie, BNP Paribas a făcut primul pas pe piaţa asigurărilor din China, achiziţionând participaţia băncii olandeze ING în parteneriatul cu Bank of Beijing.

BNP Paribas are ca obiectiv extinderea în Asia, pentru a compensa efectele recesiunii din zona euro, unde este puternic expusă, în timp ce ING are termen până la sfârşitul acestui an să-şi vândă participaţiile majoritare deţinute la diviziile sale de asigurări din Asia, ca parte a acordului încheiat cu Guvernul Olandei în schimbul ajutorului financiar primit în timpul crizei din 2008.

Valoarea tranzacţiei din China, a doua mare piaţă de asigurări din lume, nu a fost dată publicităţii, dar şeful diviziei de asigurări a BNP a declarat pentru Reuters că societatea mixtă a ING cu Bank of Beijing a avut venituri din prime de asigurări în valoare de 200 milioane de euro (257 milioane de dolari).

Tranzacţia, care trebuie aprobată de autorităţile de reglementare, arată că băncile franceze importante, cum ar fi BNP şi Societe Generale, îşi majorează investiţiile în China, după ce s-au axat în trecut pe pieţele bancare mai dezvoltate. Luna trecută, SocGen a deschis a şaptea filială în nord-estul Chinei, aproape de graniţa cu Rusia. AGERPRES