Bursa Emitentii de top sunt sub omologii lor din regiune

Diferente, dar si asemanari semnificative intre companiile importante din Romania si cele din tarile care au intrat deja in Uniunea Europeana in 2004. Iar asemanarile ne pot face sa speram ca diferentele vor fi corectate la un moment dat.




Si, de ce nu, ca va putea spera si o companie romaneasca, asa cum fac cei de la MOL in prezentarea de pe site-ul Bursei din Varsovia, sa devina “cea mai respectata companie multinationala petroliera din Europa Centrala si de Est”. Sau, daca nu petroliera, macar bancara, de IT sau din oricare alt domeniu. Deocamdata, comparatia intre companiile romanesti si cele straine din domenii prezente pe piata de capital, precum petrol, banci, farmaceutice sau telecomunicatii, ne lasa doar cu speranta.


Privatizarea mult mai rapida a elitei economice, insotita de cele mai multe ori de inspiratie in alegerea cumparatorului, au facut ca in acest moment sa privim in sus catre marile companii industriale sau financiare din tari foste comuniste, la fel ca si a noastra. De ce a fost evaluata BCR la circa trei sferturi din valoarea de piata a celorlalte mari banci din zona (daca ne gandim ca a fost vorba de pachetul majoritar de actiuni, observam ca de fapt BCR nu face nici macar trei patrimi din valoarea concurentilor externi), nu e greu de ghicit.


Utilizarea Bursei pentru vanzarea companiilor ramase inca la stat, metoda ce a dat rezultate in alte tari, poate fi o solutie pentru a mai ridica un pic nivelul companiilor de la noi. Un pret corect elimina din joc “fripturistii” si imbogatitii de carton care au saracit pana acum atatea companii foste de stat. Ar fi interesant, spre exemplu, sa vedem o oferta publica de actiuni la Antibiotice Iasi, din care ar rezulta si capital pentru companie, si o privatizare de succes. Cine stie, poate odata cu tineretea noului presedinte al AVAS vor ajunge acolo si metode de lucru mai “tineresti”.



 continuare