Sorin Blejnar s-a prezentat, luni, la sediul DNA, unde a fost citat ca martor în dosarul corupţiei din Vama Constanţa Agigea, în care este cercetat şi senatorul Mircea Banias, precum şi fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu.
Instanţa supremă a decis, sâmbătă, ca cele 28 de persoane arestate în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa Sud Agigea să rămână în continuare după gratii, admiţând propunerea procurorilor anticorupţie de prelungire cu 30 de zile a mandatelor emise pe numele acestora, scrie observatorul.ro

În timpul audierilor, rudele acuzaţilor, dar şi avocaţii apărării, au făcut un veritabil spectacol, ţinta furiei fiind, pe lângă anchetatori, ziariştii. Avocatul fostului secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a spus în faţa judecătorilor că doreşte să-i cheme la audieri, la DNA, în apărarea clientului, pe Traian Igaş şi Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL. După şase ore de sedinţă, instanţa a dat câştig de cauză procurorilor.

Potrivit DNA, gruparea se ocupă cu „captura statului”, noţiune care exprimă forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată, pentru care este nevoie de mulţi oameni, persoane bine plasate şi influente. Anchetatorii mai susţin că Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este „leader” al grupului infracţional, care derula afaceri ilicite în Portul Constanţa.
UPDATE: Blejnar a fost citat şi audiat în calitate de martor
Şeful ANAF a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu a fost în concediu, în SUA, cu Liviu Durbac (fostul șef al Vămii Constanța Sud Agigea) şi că a fost citat şi audiat, în calitate de martor, pentru a clarifica cum funcţionează instituţia pe care o conduce.

Sorin Blejnar a adăugat că este posibil să-l fi "certat" pe Durbac (aşa cum acesta se plângea într-o convorbire telefonică interceptată de DNA), căci este un şef exigent, care are aşteptări de la toţi subalternii.

Sorin Blejnar a mai spus că nu este pentru prima dată când a fost chemat la DNA. "Am fost de nenumărate ori la DNA şi ca martor, şi în dosare profesionale. A fi martor într-un dosar înseamnă să ajuţi anchetatorii la anchetă", a declarat Blejnar, la ieşirea de la DNA.

El a spus că a fost întrebat dacă el este "şeful cel mare" şi a răspuns că este, "dacă o luăm stricto senso", el fiind cel care conduce Vama, Garda şi finanţele publice.

Întrebat de ziarişti dacă a fost rugat de Mircea Banias să nu fie ostil cu anumite persoane, şeful ANAF a declarat: "nu m-a rugat nici Banias să nu fiu ostil cu nimeni". El a spus că nu este ostil sau neostil în funcţie de interese.