"Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) are plăcerea să anunţe că, împreună cu partenerii săi de concesiune, a atribuit contractul pentru servicii de inginerie de bază (Front End Engineering and Design sau FEED) pentru instalaţiile de exploatare offshore şi onshore aferente proiectului de punere în producţie a descoperirilor Ana şi Doina localizate în perimetrul XV Midia, Zona de Apă de Mică Adâncime, din sectorul românesc al Mării Negre ('Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia')", se arată într-un comunicat al companiei. 

Firma câştigătoare a contractului pentru servicii de inginerie de bază este Xodus Group, o companie furnizoare de servicii integrate, experimentată în elaborarea de proiecte complexe implicând cunoştinţe de specialitate în numeroase domenii, inclusiv în materie de geologie, inginerie de proces şi instalaţii, conducte submarine, asigurarea debitelor, sonde de dezvoltare-exploatare, aspecte privind integritatea proiectului, vibraţii, siguranţă, risc, consultanţă de mediu şi comercială. 

"Odată cu acest contract, facem progrese majore în realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre, cu speranţa că decizia finală de investiţie va putea fi luată în anul 2017. Aşteptăm cu interes să lucrăm din nou cu Xodus Group", a declarat Mark Beacom, CEO BSOG. 

Realizarea ingineriei de bază (FEED) reprezintă acea fază a unui proiect de dezvoltare în care se elaborează, de către o firmă de inginerie, definirea, proiectarea şi evaluarea mai în detaliu a instalaţiilor de exploatare onshore şi offshore, explică oficialii companiei. 

Serviciile FEED offshore şi onshore furnizate de Xodus includ ingineria şi proiectarea pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia care vor consta în: platforma de producţie tip "Jacket" amplasată pe zăcământul Ana (adâncimea apei aprox. 69,5 m) care va prelua, prin sistem ombilical, şi producţia de gaze a sondei submarine de la zăcământul Doina; conducta de legatură dintre sonda submarină de la zăcământul Doina şi platforma de producţie de la zăcământul Ana (aproximativ 18 km) precum şi segmentul de conductă submarină de transport gaze naturale de la platforma de producţie Ana la ţărm (aproximativ 121 km); segmentul de conductă onshore de transport gaze naturale (cu o lungime de aproximativ 5 km) de la ţărm la staţia de tratare a gazelor precum şi această staţie de tratare a gazelor. 

"Operaţiunile de dezvoltare din perimetrul XV Midia, Zona de Apă de Mică Adâncime, prezintă o importanţă strategică pentru producţia de gaze din regiune şi suntem încântaţi să continuăm să sprijinim compania BSOG cu privire la planurile sale de punere în producţie a descoperirilor Ana şi Doina. Xodus Group continuă să acumuleze experienţa în Marea Neagră, iar noul contract ne va permite să utilizăm expertiza noastră globală pentru a oferi proiecte de inginerie pe deplin integrate", a declarat Wim van der Zande, CEO al Xodus Group. 

Black Sea Oil & Gas, deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

SURSA: Agerpres