Desi n-a avut permanent prestatii stralucite in salile de judecata, de la inceputul procesului antitrust, intreprinderea lui Bill Gates a explodat, in orice caz, pe NASDAQ. Dupa ce-i „suflase” firmei General Electric titlul de campion al capitalizarii bursiere, pe plan mondial, Microsoft ajunsese, la sfarsitul lunii martie, sa inregistreze o valoare de piata ce depasea 470 miliarde dolari.
Se prevede un
aranjament cu Justitia
Motivul acestei stari de lucruri pare a fi fost amanarea – pentru data de 10 mai a.c. – a procesului in care Microsoft are de infruntat guvernul federal si guvernele a 19 state americane. Saptamanile de pauza au servit, pesemne, cresterii sanselor de a se ajunge la un acord amiabil in acest proces. Piata a reactionat favorabil companiei Microsoft, anticipand negocierea unui aranjament, asa cum s-a intamplat, nu de mult, in cazul firmei Intel, acuzata si ea de „abuz de pozitie dominanta” de catre Departamentul federal al Justitiei. Cu toate acestea, procesul inca nu este castigat. Guvernul american considera ca Bill Gates nu a facut inca decat niste propuneri timide: garantarea liberei alegeri, de catre fabricantii de PC, a sistemelor de operare si de navigare pe Internet.
Analistii americani insa sunt unanim de acord in a aprecia favorabil compania Microsoft. Dintre brokerii „cu greutate”, 13 recomanda cu tarie („strong buy”) actiunile Microsoft, zece sunt moderati („moderate buy”), in timp ce doar patru raman in rezerva („hold”). Nu s-a inregistrat nici o recomandare negativa.
Parerile analistilor au ramas constante. Merita amintit faptul ca procesul condus de judecatorul Jackson n-a impiedicat Microsoft sa lanseze noi versiuni ale produselor sale – Windows, Explorer si Office. Si nici sa incheie noi aliante: in domeniul Internet, pentru laptop-uri, cu British Telecom; in domeniul retelelor de transmitere a vocii si datelor, cu Intel, Nortel si Hewlett-Packard etc. Iar rezultatele financiare au depasit, pana in prezent, toate asteptarile pietei.
Consecintele: la o valoare de 90 de dolari, actiunea Microsoft a adus un beneficiu de 60 de ori mai mare decat cel anticipat pentru perioada 1998-1999 si de 70 de ori mai mare decat cel prognozat pentru 1999-2000. Asemenea performante sunt, de regula, atinse numai de firme nou-intrate pe piata si care promit foarte mult. Ar putea fi totusi vorba de o supraevaluare, pur si simplu, atat a actiunilor Microsoft (asa cum s-a intamplat, recent, cu actiunile Internet), cat si a lui… Bill Gates in persoana.
in acelasi timp, firma din Seattle a anuntat o vasta reorganizare interna – impartirea in cinci divizii, definite dupa tipurile de clienti, si nu dupa ceea ce produc. Microsoft n-a uitat sa precizeze ca acest „reengineering” n-are nimic de-a face cu procesul antitrust.
Consumer and Commerce Group – divizia Microsoft insarcinata cu comertul on-line si relatiile cu marele public (avand in special responsabilitatea pentru Microsoft Network) – se afla in centrul atentiei.
Dupa plecarea lui Pete Higgins, anul trecut, conducerea acestei divizii a fost preluata de Steve Ballmer in persoana, omul numarul 2 din firma. in cele din urma, se pare ca aceasta divizie va fi condusa, ca si celelalte, de „top executives” de-ai casei.
Aprecierea actiunilor
a creat 5.000 de milionari
Cresterea fulgeratoare a actiunilor Microsoft a creat deja trei miliardari in dolari (Bill Gates, Steve Ballmer si Paul Allen) si cel putin 5.000 de milionari intre angajatii companiei. De curand a avut loc un split, in urma caruia numarul de actiuni a fost dublat, valoarea per actiune fiind ajustata la 55 dolari.
De asemenea, Bill Gates a ordonat moderarea operatiunilor de rascumparare de actiuni, din cauza supraevaluarii acestora. In aceste conditii, se mai poate vorbi oare de viitoare cresteri de milioane de dolari?
„in fiecare luna primim intre 10.000 si 15.000 de CV-uri, iar ritmul nu pare a se incetini” este raspunsul lui Jean-Francois Heitz, trezorierul Microsoft. „Continuam sa ne rascumparam actiunile”, precizeaza Heitz, celebru francez angajat la Microsoft. Masinaria inca nu s-a gripat, dar nu e sigur ca rotile se mai pot invarti multa vreme la aceasta turatie.    

Traducere si adaptare dupa L’Expansion de Mihaela Davidescu