Desi a trecut un an de cand a castigat alegerile, Traian Basescu nu a renuntat la site-ul din campania electorala. Daca intri pe www.basescu.ro si alegi unul dintre jocurile online, poti fi ardeiul care lupta contra gogosarilor sau poti lua la tinta figura zambareata actualului sef al statului. Si, daca ai uitat-o cumva, tot acolo poti reciti oferta prezidentiala, sintetizata in sase angajamente fata de alegatorii “internauti” si nu numai. In noiembrie 2004, site-ul inregistra o cifra record de vizitatori: peste 135.000. La un an distanta de acel moment, numarul lor a ajuns la numai 1.200 pe luna, iar site-ul a coborat pe locul 1.912 in clasamentul general. Spre comparatie, chiar daca acum ocupa pozitia 371, pagina de web a Presedintiei Romaniei nu reuseste sa depaseasca 30.000 de vizitatori pe luna si probabil ca nu o sa bata niciodata recordul atins de site-ul cu ardeiul iute.


Dar ce se ascunde in spatele acestor statistici? Unii ar putea spune, fara sa fie neaparat sociologi, ca evolutia traficului pe site este in stransa corelatie cu gradul de interes al electoratului fata de candidatul Basescu si ca trendul numarului de vizitatori este firesc dupa ce acestia l-au vazut castigand cursa pentru Cotroceni. Dar un alt raspuns am putea gasi in ultimul sondaj INSOMAR, care arata ca institutia prezidentiala inregistreaza pierderi de credibilitate mai mari decat ale presedintelui.

Traian Basescu se pregateste acum sa faca bilantul primului sau an de mandat. Ultimele sondaje arata ca mai mult de jumatate dintre romani au inca incredere multa si foarte multa in presedinte, dar nu trebuie omisa nici categoria, destul de numeroasa, a celor care au putina incredere, foarte putina sau deloc in ocupantul fotoliului de la Cotroceni. Nici imaginea Aliantei PNL-PD nu este mai buna, formatiunea continuand sa piarda teren in intentiile de vot ale electoratului.


Presedintele incheie un an greu, dar in fata i se deschide unul si mai dificil. Este anul in care se va dovedi daca el reprezinta pentru Romania o locomotiva diesel electrica sau doar una cu aburi.