Daca traiati cu senzatia ca pe eBay liciteaza numai cei care nu au ce face pe acasa si vor sa obtina bani de tigari si ceva de mancare, va inselati. Un bijutier din Manhattan (sic!) a gasit o solutie ingenioasa prin care sa vanda biuterii la suprapret: si-a pus angajatii sa supraliciteze pentru oferta firmei.

Intreaga inginerie a fost descoperita si Ezra Dweck, patronul magazinului, trebuie sa plateasca 400.000 de dolari despagubiri si i se interzice dreptul de a mai participa la licitatii online timp de 4 ani, atat el cat si orice angajat al firmei sale.

Angajatii lui Dweck au postat peste 230.000 de oferte, ceea ce a dus la cresterea artificiala a pretului inelelor, colierelor si cerceilor scosi la vanzare.

O astfel de practica este comuna la majoritatea licitatiilor online, insa legislatia americana pedepseste orice tentativa de specula. La randul sau, Ebay a anunta ca a instalat o serie de programe informatice prin care se monitorizeaza sistemul de ofertare si se poate face diferenta intre o oferta reala si specula.

Sursa: NY Times