Decizie fără precedent a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Toate statele UE trebuie să-I oblige pe angajatori să folosească un sistem care să permită măsurarea cu exactitate a timpului de lucru al angajaţilor. Astfel, vor fi obligați să compenseze cu bani sau zile libere, orele suplimentare.

Sentinţa a fost dată în litigiul iniţiat de Sindicatul spaniol Federación de Servicios Comisiones Obreras (CCOO) împotriva Deutsche Bank şi se aplică tuturor proceselor similare iniţiate la nivelul instanţelor naţionale.

Sindicatul spaniol Federación de Servicios Comisiones Obreras (CCOO) a sesizat Audiencia Nacional (Curtea Naţională, Spania) pentru a obţine o hotărâre de constatare a obligaţiei Deutsche Bank SAE de a institui un sistem de înregistrare a timpului de lucru zilnic efectuat de membrii personalului său.

Sindicatul spune că acest sistem ar permite verificarea respectării programelor de lucru prevăzute şi a obligaţiei, prevăzute de legislaţia naţională, de a transmite reprezentanţilor sindicali informaţiile referitoare la orele suplimentare efectuate lunar, conform adevarul.ro.

Mai mult, Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale spaniol consideră că este necesar, pentru a stabili dacă au fost efectuate ore suplimentare, să se cunoască cu exactitate numărul de ore de lucru normale efectuate. Și asta nu e tot. Curtea constată că, în lipsa unui sistem care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic al fiecărui lucrător, nu se poate stabili în mod obiectiv şi fiabil numărul de ore de lucru efectuate precum şi repartiţia lor în timp, nici numărul de ore suplimentare.