Artizanii Brexitului au invocat de mult o apropiere comercială între Regatul Unit și Statele Unite pentru a compensa divorțul cu Uniunea Europeană. Și pentru asta Donald Trump, cu disprețul său față de multilateralism și față de instituțiile de la Bruxelles, părea să fie partenerul perfect, transmite levif.be

Dar, în ianuarie, Londra va trebui să se despartă definitiv de cei douăzeci și șapte și să discute cu un nou președinte american, Joe Biden, care dorește să se reconecteze cu UE și nu împărtășește deloc spiritul de cavaler singuratic al brexiterilor,

Avertisment către Boris Johnson

Democratul, de origine irlandeză și catolic, l-a avertizat deja pe premierul britanic Boris Johnson împotriva oricărui act care ar pune în pericol pacea din Irlanda de Nord și, în special, întoarcerea unei frontiere fizice între provincia britanică și Irlanda, membră a UE.

În acest sens, fusese găsit un compromis cu Bruxelles chiar înainte de acordul global post-Brexit încheiat joi – semn, potrivit observatorilor, al unei anumite influențe a alegerii lui Joe Biden.

„Londra a înțeles că o dispută privind granița nord-irlandeză ar fi fost absolut toxică pentru relația americano-britanică”, a declarat Jacob Kirkegaard, de la grupul de reflecție German Marshall Fund din Statele Unite. Guvernul conservator al lui Boris Johnson se concentrează acum pe subiecte pe care este mai în acord cu Joe Biden, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Conferința ONU privind schimbările climatice care va avea loc în noiembrie la Glasgow, Scoția, va fi o oportunitate de a arăta ambiția comună a celor doi parteneri transatlantici.

Și cu privire la Iran, după patru ani de tensiuni, Londra și Washingtonul ar trebui să fie din nou pe aceeași lungime de undă. „Pe hârtie, Partidul Conservator britanic este mai aproape de Partidul Democrat decât de Partidul Republican al lui Donald Trump”, susține Jacob Kirkegaard.

Potrivit acestui expert, britanicii au anunțat şi o creștere istorică a cheltuielilor militare pentru a încerca să joace în continuare în marile ligi ca partener strategic al Statelor Unite, în special, într-o eră a tensiunilor cu China.

Dar viitorul președinte american ar putea fi mai atras de forța de atac a UE. „Marea Britanie a Brexitului încearcă să dea bine, dar Statele Unite nu mai trebuie strict să o aibă de partea sa”, avertizează Jacob Kirkegaard.

Joe Biden s-a înconjurat de foști consilieri ai lui Barack Obama care nu au uitat că Boris Johnson evocase în 2016 „un dispreț ancestral față de Imperiul Britanic” al președintelui american de atunci din cauza originilor sale „kenyene” – o scurtă frază care a rezonat puternic cu gândirea extremei drepte americane.

Președintele ales care va intra în Casa Albă pe 20 ianuarie nu ezită să-și afișeze cu mândrie originile irlandeze, de parcă ar vrea să se delimiteze de Regatul Unit. Într-un videoclip care a devenit viral după alegeri, Joe Biden îi spune unui reporter de la BBC care încearcă să-i pună o întrebare: „BBC? Sunt irlandez!” – înainte de a-i oferi un zâmbet prietenos.

„În anturajul lui Biden există în mod clar sentimentul că Brexitul a fost o alegere total greșită și că premierul Johnson a fost prea apropiat de Trump”, a spus Erik Brattberg, de la grupul de reflecție Carnegie Endowment for International Peace.

„Prin urmare, ei cred că relația cu Londra trebuie pusă pe un plan secund”. Dar acest expert asigură, de asemenea, că liderul democrat este conștient de importanța „relației speciale” cu Regatul Unit și nu îl va supăra pe acest aliat esențial, așa cum a făcut predecesorul său republican cu alți europeni, în special cu germana Angela Merkel.

„Trump voia mai ales să semene diviziuni în Europa, iar Biden şi doreşte mai mult ca el să fie cel care vindecă aceste răni”, adaugă el. Londra și-ar fi dorit să obţină rapid un acord comercial cu Washingtonul pentru a compensa divorțul european, dar democrații și-au condiționat unda verde cu soluționarea problemei nord-irlandeze. Și chiar și acum, când acest punct sensibil pare reglementat, este posibil ca o înțelegere să fie nepopulară în opinia britanică, din cauza standardelor mai mici de bunăstare a animalelor din SUA pentru carne și a prețurilor medicamentelor probabil mai mari.

Viitorul președinte Biden a avertizat că nu va acorda prioritate semnării de noi acorduri de liber schimb. Și fără unda verde a Congresului său, el va pierde pe 1 iulie posibilitatea de a recurge la o procedură accelerată pentru aceste negocieri. „Va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, ca Statele Unite să ajungă la un acord cu Regatul Unit”, afirmă Jennifer Hillman, de la institutul de cercetare Council on Foreign Relations, subliniind că discuțiile în acest sens ar trebui încheiate până în luna aprilie.