Internetul, in sine o gigantica biblioteca, gazduieste o multitudine de biblioteci virtuale, pline cu tot ce este mai de pret in literatura universala. Cartile, disponibile in format electronic, sunt, in general, aparitii mai vechi, din secolele XIX, XVIII si chiar din perioada medievala. Lucrul este perfect explicabil prin aceea ca operele recente sunt accesibile in retelele de librarii, in vreme ce aparitiile mai vechi nu sunt la indemana oricui. Exista insa si motive de alta natura.
De pilda, Proiectul Gutenberg (www.gutenberg.net), una dintre cele mai cunoscute biblioteci virtuale, contine doar titluri dinainte de 1923, din cauza legislatiei americane privind drepturile de autor. Proiectul este creatia lui Michael Hart si dateaza din 1971, cand acestuia i-a venit ideea de a face accesibile oricui principalele opere ale literaturii universale. Biblioteca virtuala reuneste peste 6.000 de volume al caror continut poate fi descarcat in format txt. Aici, se pot citi operele clasice de la inceputul secolului XX si din cele anterioare, semnate de Shakespeare, Poe, Dante, precum si mai noile istorisiri despre Sherlok Holmes, Tarzan, planeta Marte, sau aventurile lui Alice povestite de Lewis Carroll.

Biblia este mai usor de citit pe Internet

Formatul txt nu este satisfacator pentru toti cititorii virtuali. Mai ales pentru bibliofilii care se dau in vant dupa detalii precum dimensiunile cartii sau culoarea paginilor. Pentru acestia, au fost create biblioteci care, in afara de miros, pot reda toate aceste amanunte atat de importante pentru ochiul pasionatului. Astfel, Centrul Schoenberg de texte si imagini in format electronic (https:// dewey.library.upenn.edu/sceti) ofera texte vechi in varianta facsimilata. In aceasta biblioteca pot fi citite, de exemplu, editii din secolul XIX ale operei dramatice shakesperiene. Textul se citeste foarte usor, mai ales ca aplicatia permite marirea unei anumite portiuni din imagine.
Usurinta lecturii este unul din criteriile de care orice lector tine cont atunci cand se decide sa citeasca o carte pe Internet. E adevarat ca lectura direct de pe monitorul calculatorului nu este tocmai comoda, insa producatorii de componente hardware au gasit o solutie si pentru asta: un exemplu este e-book-ul creat de Compaq sau recent lansatul Tablet PC, promovat de Microsoft. Toate aceste accesorii permit descarcarea textelor de pe Internet si citirea lor in conditii similare lecturii clasice: pe fotoliu, pe scaunul de la birou ori in pat.
Formatul in care textele sunt publicate pe Internet reprezinta, in unele situatii, un avantaj fata de formatul tiparit. „Am gasit pe www.scriptorium.ro Biblia si am citit-o mai usor decat in editiile clasice, unde, in general, caracterele sunt foarte mici, aproape ilizibile”, spune Mihai
Dumitrescu, programator al unui cunsocut furnizor de solutii soft. Precizam ca scriptorium.ro, desi, momentan inaccesibil, reuneste multe texte integrale ale unor autori importanti precum Mihai Eminescu sau Ion Barbu.
In general, marele pacat al bibliotecilor virtuale romanesti consta in faptul ca nu redau texte integrale. De pilda, www.liternet.ro, una dintre cele mai cunoscute biblioteci romanesti, ofera doar mici fragmente din Mircea Eliade, Lucian Blaga sau Marin Preda. Texte integrale pot fi gasite la www.noesis.ro, pentru parcurgerea acestora fiind necesara instalarea programului gratuit Microsoft Reader. Noesis.ro reuneste operele catorva zeci de autori moderni, precum Gellu Naum, Gabriel Andreescu sau Andrei Cornea. Operele integrale ale unor autori mai putin cunoscuti, amatori chiar, sunt listate pe www.poezie.ro.
Nu in cele din urma, un mare avantaj al bibliotecilor virtuale este accesul gratuit. Practic, nu trebuie decat sa tastezi numele autorului sau titlul dorit intr-unul din motoarele de cautare consacrate (google.com, de exepmplu) si vei fi directionat fie chiar catre pagina cautata, fie spre „rafturile” unei biblioteci virtuale.    

Biblioteci cu sediul pe Net

· www.gutenberg.net – o colectie completa reunind 6.000 dintre cele mai importante carti ale umanitatii, accesibile in format txt

· https://dewey.library.upenn.edu/ sceti – colectii de carti facsimilate. Recomandabila bibliofililor

· www.biblioamania.com – site care ofera acces gratuit la peste 2.000 de opere clasice

· https://www.tcfb.com/freetechbooks – contine o colectie restransa, insa de buna calitate, reunind carti de programare pentru incepatori si nu numai

· www.noesis.ro – site cu operele integrale ale unor autori romani moderni, precum Gellu Naum, Tudor Octavian sau Andrei Cornea,

· www.liternet.ro – ofera fragmente din clasicii literaturii romane.