Biblia nu mai înseamnă doar „text sacru”. În jurul Bibliei s-a dezvoltat o cultură foarte bogată, iar ultimele versiuni digitale ale acesteia sunt adevărate enciclopedii multimedia, care includ hărţi interactive cu locuri istorice, video, precum şi imagini cu opere artistice care s-auinspirat din „Cartea cărţilor”.

Creştinismul câştigă teren în zona new media. Textul Bibliei este foarte uşor de găsit pe Internet, dar în ultima vreme au apărut software-uri care pun la dispoziţie hărţi interactive din diferite perioade istorice menţionate în Biblie, fişiere cu muzică şi imagini ale celor mai cunoscute reprezentări din zona artei.

Luna trecută, Biserica Angliei lansa o amplă campanie de marketing semnată de compania Whistling Frog Productions pentru a readuce oamenii înapoi în biserici, sub sloganul „Back to Church on Sunday”.  O reclamă la „slujba de duminică” a fost lansată viral pe YouTube, iar sloganul şi logo-ul campaniei au împânzit oraşele britanice.

Glo Bible: cu mouse-ul pe urmele lui Iisus

Produsele multimedia care pornesc de la Biblie sunt din ce în ce mai multe, dar cel mai complex tocmai a fost lansat pe piaţă de către compania Glo, în format DVD, care se vinde la preţul de 59,99 de lire sterline şi poate rula pe Windows PC, Mac şi iPhone.

DVD-ul Glo Bible conţine 7.500 de articole enciclopedice, 463 de tururi virtuale cu perspectivă de 360 de grade cu hărţile istorice ale celor mai importante locuri biblice, aşa cum arătau ele în trecut şi în prezent, 1.382 de imagini la o rezoluţie mare, 3,5 ore de video, 147 de hărţi interactive şi 689 reprezentări artistice a celor mai importante scene.

Ambele versiuni în româneşte a Bibliei, prezente în Bible World

O versiune pe CD a bibliei în limba română există din anul 2004, varianta tradusă de Mitropolitul Bartolomeu, care a fost scoasă în 4.000 de exemplare, în colaborare cu Institutul pentru Tehnică de Calcul. „Versiunea românească are doar text şi am mizat pe facilitatea de a citit textul. Cele două versiuni de traducere a Bibliei în limba română sunt prezente şi în cel mai important soft biblic din lume, făcut de Bible World”, spune Bogdan Ivanov, consilier al Mitropolitului Bartolomeu.

Ivanov: „Arta poate deturna textul biblic”

Bogdan Ivanov nu este de acord cu vinderea textului biblic în „pachete de infotainment”, care includ şi reprezentări artistice.

„Arta nu este în măsură să sprijine textul biblic, ba chiar îl poate deturna. Fiecare artist are propria libertate, care nu ţine cont de text. Am răsfoit şi Biblia ilustrată cu imaginile lui Marc Chagall scoasă de nemţi acum câţiva ani, dar nu pot să spun că mi s-au părut ilustrative imaginile pentru esenţa mesajului biblic”, a completat Ivanov.