Singura economie emergentă care va avansa mai încet în acest an decât a României este, potrivit noii prognoze a BERD, cea a Croaţiei – cu 1,4%. Cu toate acestea, ratele de creştere economică mai bune (la nivelul ţărilor emergente) sunt asociate cu presiuni inflaţioniste mai mari, pe fondul creşterii preţurilor la mărfuri, combinat cu o revenire a cererii interne şi, în unele cazuri, cu creşteri salariale bruşte. Îngrijorările persistă, de asemenea, pe fondul sustenabilităţii datoriilor suverane în unele ţări de la periferia zonei euro.
Totuşi, pentru 2012 BERD estimează o accelerare a creşterii economice în România, până la 3,8%, printre cele mai ridicate rate din Europa de Sud-Est, singura ţară cu un avans al PIB mai rapid decât al României fiind Serbia – cu 4,1%.
Totodată, BERD vede pentru România o inflaţie medie de 6,3% în 2011, a doua cea mai ridicată după cea din Serbia (10,7%). În ceea ce priveşte contul curent al României la sfârşitul lui 2011, BERD anticipează că va înregistra un deficit de 5% din PIB. În plus, BERD prognozează o creştere a ponderii investiţiilor străine directe în PIB, de la 2%din PIB în 2010, până la 2,9% din PIB în acest an.
În timp ce economia Turciei continuă să înregistreze un boom (6% în 2011), cele mai multe ţări din Europa de Sud-Est înregistrează o întârziere  în privinţa revenirii economice din criză, chiar dacă se întrevăd semnele de redresare în unele din cele mai mari economii. Creşterea va fi susţinută de sectorul extern, unde exporturile din multe ţări au crescut rapid pe fondul efectului de bază (faţă de căderea din 2009) şi al reînnoirii comenzilor pentru exporturile-cheie din regiune. Cu toate acestea, investiţiile străine directe în regiune vor rămâne scăzute, iar ponderea creditelor neperformante va creşte”, potrivit raportului BERD.
BERD estimează că din Europa de Sud-Est Bulgaria va avea cea mai mare creştere economică în 2011 – de 3,1%, urmată de Albania (3%) şi Serbia (2,9%). Pentru 2012, după Serbia şi România, cele mai mari rate de creştere economică sunt estimate în Bulgaria (3,6%) şi Albania (3,3%).
Din Europa Centrală şi Ţările Baltice, cele mai mari rate de creştere a PIB în 2011 sunt prognozate pentru Lithuania (6,5%) şi Estonia (6,1%), iar cele mai mici pentru Croaţia (1,4%) şi Slovenia (2%).
În 2012, BERD vede o încetinire a creşterii PIB per ansamblul Europei Centrale şi  Ţărilor Baltice, cu cele mai mari rate pentru Slovacia (4,1%) şi Letonia (4%), iar cele mai mici pentru Slovenia şi Croaţia – ambele de 2%.