"În mediul urban s-au încheiat 377.987 poliţe, iar în cel rural 118.685 poliţe. Cele mai multe, 23% din total, s-au încheiat în Bucureşti, Muntenia – 8%, Transilvania şi Moldova, câte 15%, Dobrogea – 9%, în timp ce în Maramureşul reprezintă numai 2% din totalul acestor poliţe. Estimăm ca până la sfârşitul perioadei legale, 15 iulie 2011, să atingem o pondere de minim 10% de locuinţe asigurate", a spus Marius Bulugea.

Dintre PAID-urile încheiate, 408.796 (82%) sunt pentru locuinţe de tip A (construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal) şi 87.876 (18%) sunt pentru locuinţe de tip B (construcţie din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare).

"Cutremurele nu ştiu ce este civilizaţia, matematică, fizică, probabilităţile. Ele nu ţin cont de date limită pentru încheierea de poliţe de asigurări. Gradul de educaţie al populaţiei din România pentru protejarea în caz de cutremur nu este prea ridicat, depinde în principal de experienţa fiecăruia. Cutremurul este, totuşi, un risc gestionabil şi România are un sistem de avertizare bine pus la punct", a spus Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului.

Totodată, Gheorghe Mărmureanu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte siguranţa noilor construcţii, de după 1990, din punct de vedere seismic, arătând că sunt şi clădiri care au fost ridicate fără să se ţină seama de normele româneşti.

Cu toate că poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) au fost concepute ca un instrument de protecţie socială a populaţiei împotriva dezastrelor naturale, cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de euro pe an, există primari care spun că nu îi vor amenda pe cei care nu respectă această lege. Conform legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, toţi primarii sunt obligaţi să furnizeze către PAID, în format electronic, lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţie de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză.

Asigurările obligatorii de locuinţe se pot încheia doar prin cele 13 companii membre ale PAID – ABC Asigurări, Astra, Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Genelali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări.
Sursa: Agerpres