Beijingul, în ziua învestirii noului președinte din Taiwan: Există o singură Chină

Continuă disputa între China și Taiwan, după ce a fost învestit noul președinte al statului din insulă. Beijingul întețește amenințările și spune că cele două maluri ale strâmtorii aparțin Chinei.

Beijingul îi reamintește lui Lai Ching-te, noul președinte al Taiwanului, la ceremonia de învestire, că există „o singură Chină”, exprimându-și dorința ca acesta să mențină statu-quoul și să evite proclamarea oficială a independenței. „Independența Taiwanului reprezintă o situație complicată”, avertizează oficialii din Beijing.

Autoritățile chineze au transmis luni că, indiferent de conducerea Guvernului din Taiwan, după preluarea funcției de președinte de către Lai Ching-te, acest lucru nu va schimba realitatea că insula este considerată parte din China, conform AFP.

”Indiferent de evoluţia politică internă din Taiwan, asta nu va schimba cu nimic faptul istoric şi juridic că că cele două maluri ale strâmtorii aparţin unei singure şi aceleiaşi Chine”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin.

Noul președinte, „un separatist periculos”

Insula Taiwan, locuită de 23 de milioane de oameni și guvernată autonom, este văzută de China ca fiind parte a teritoriului său, pe care dorește să-l integreze sub controlul său, chiar și prin forță, dacă este necesar. Beijingul a subliniat luni că orice încercare de obținere a independenței pentru Taiwan va conduce la o situație fără ieșire.

”Independenţa Taiwanului este un impas”, a dat asigurări Wang Wenbin.

”Nu contează sub ce formă sau sub ce flamură, căutarea independenţei şi secesiunea Taiwanului este sortită eşecului”, a subliniat el.

Beijingul îl descrie pe Lai Ching-te ca pe un „separatist periculos”, datorită declarațiilor sale anterioare în favoarea independenței Taiwanului, chiar dacă ulterior și-a atenuat discursul.

Noul președinte al Taiwanului și-a reiterat luni angajamentul de a menține status quo-ul – un echilibru menit să protejeze suveranitatea Taiwanului, fără a proclama oficial independența. Cu toate acestea, el a cerut Chinei să înceteze intimidările politice și militare.

Rețeaua de socializare chineză Weibo, echivalentul lui X, a blocat hashtag-urile referitoare la învestirea lui Lai în funcție.

Înainte ca Lai Ching-te să fie învestit în funcție, Biroul Afacerilor Taiwaneze al Beijingului, responsabil cu chestiunile referitoare la strâmtoare, a remarcat că „independența Taiwanului și pacea în strâmtoare” sunt ca apa și focul.