Kremlinul anunță exerciții nucleare în urma amenințărilor occidentale

Kremlinul a declarat luni că exercițiile cu arme nucleare non-strategice pe care președintele Vladimir Putin le-a ordonat vor avea loc „într-un termen adecvat”, adăugând că aceasta este o chestiune care ține de Ministerul Apărării. Aceste declarații vin în contextul unei creșteri a tensiunilor dintre Rusia și Occident, în urma unor amenințări percepute din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

La începutul acestei luni, Putin a ordonat armatei sale să exerseze desfășurarea de arme nucleare tactice după ceea ce Moscova a declarat că au fost amenințări din partea Occidentului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat să indice o dată concretă pentru exercițiile nucleare, declarând că este o chestiune care ține de Ministerul Apărării.

„Aceasta este o întrebare pentru Ministerul Apărării. Există într-adevăr un ordin din partea comandantului suprem, acesta va fi executat în intervalul de timp adecvat”, a spus Peskov.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că pregătirile pentru aceste exerciții sunt în desfășurare.

„În cursul exercițiului vor fi luate o serie de măsuri pentru a se antrena pentru pregătirea și utilizarea de arme nucleare nestrategice”, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat publicat pe Telegram.

Armata lui Putin va fi pregătită

Această inițiativă va implica formațiuni de rachete din Districtul Militar Sudic, precum și aviația și Marina Rusiei. Scopul exercițiilor este pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, una dintre motivațiile principale ale acestor exerciții este asigurarea necondiționată a integrității teritoriale și a suveranității Federației Ruse. Kremlinul a justificat aceste acțiuni ca fiind un răspuns la ceea ce percepe ca fiind declarații provocatoare și amenințări din partea oficialilor occidentali.

„Menţinerea pregătirii armatei”, în urma „declaraţiilor provocatoare şi ameninţărilor anumitor responsabili occidentali faţă de Rusia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a minimizat semnificația acestor exerciții, calificându-le drept un demers de rutină, fără să fie neobișnuite. El a subliniat că aceste exerciții se vor desfășura în trei etape distincte, iar Belarusul se va alătura Rusiei în cea de-a doua etapă. Motivul invocat pentru implicarea Belarusului este prezența armelor nucleare non-strategice pe teritoriul său. Rusia deţine în prezent cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.