Naşterea ‘bebeluşului regal’, încă fără nume, dar cunoscut deja cu titlul de prinţ de Cambridge, cu rang de alteţă regală, a provocat o avalanşă de mesaje de felicitare de pe tot globul.
Preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, au fost printre primii care i-au felicitat pe ducele şi ducesa de Cambridge ‘cu fericita ocazie a naşterii primului lor copil’.
‘Dată fiind relaţia privilegiată care există între noi, americanii sunt fericiţi să sărbătorească alături de cetăţenii Marii Britanii naşterea tânărului prinţ’, a subliniat cuplul Obama.
Anunţul fericitului eveniment s-a răspândit pe reţelele de socializare şi a fost primit cu o furtună de aplauze din partea turiştilor aflaţi în faţa gardului masiv al Palatului Buckingham.
Sub marea roată London Eye, colorată în albastru-alb-roşu, sau în Trafalgar Square, unde fântânile au fost iluminate în bleu în onoarea nou-născutului, sute de britanici sau turişti au sărbătorit această naştere, pusă sub semnul lunii pline.
‘Nu putem fi mai fericiţi’, a mărturisit prinţul William, anunţând că îşi va petrece noaptea la spital, alături de soţie, după ce, ca un tătic modern, a asistat la naşterea fiului său.
Serviciile regale şi-au dat peste cap planurile în ultimul moment. De teama scurgerii de informaţii, au abandonat ritualul stabilit şi au plătit tribut timpurilor moderne, dând publicităţii un comunicat.
Copilul s-a ‘născut sănătos’, la ora locală 16.24 (18.24, ora României), şi a surprins prin vigoarea sa, având 3,8 kilograme pe cântar, un record pentru istoria recentă a monarhiei britanice, în timp ce Catherine este celebră pentru talia sa de manechin.
Palatul a menţionat că regina Elisabeta a II-a, ducele de Edinburgh (străbunici), prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall (bunici din partea tatălui), prinţul Harry (fratele lui William), precum şi familia Middleton, printre care Carole şi Michael (bunici din partea mamei), ‘au fost anunţaţi şi sunt încântaţi de veste’.
‘Soţia mea şi cu mine suntem extaziaţi de venirea pe lumea a primului meu nepot’, a mărturisit la scurt timp prinţul Charles. ‘Este un moment foarte important pentru poporul nostru’, a afirmat, la rândul său, premierul britanic, David Cameron.
Prenumele bebeluşului va fi dezvăluit abia peste câteva zile. Britanicii au avut de aşteptat o săptămână înainte de a-l afla pe cel al lui William şi o lună în cazul lui Charles.
Festivităţile vor continua astăzi, când vor fi trase 103 salve de tun în cinstea bebeluşului regal, 62 din Turnul Londrei şi 41 din Green Park, mai scrie AFP
Născut în Zodia Racului
Bebeluşul regal merge pe urmele tatălui şi ale defunctei sale bunici Lady Diana, toţi născuţi în zodia Racului, fapt ce arată că va fi un lider puternic, potrivit astrologilor, anunţă AFP.
Racul însă ar fi putut fi Leu, pentru că băiatul s-a născut cu numai 30 de minute înainte ca Soarele să intre în constelaţia Leului.
Tatăl său, prinţul William, este născut pe 21 iunie, deci este Rac, la fel ca şi mama acestuia, prinţesa Diana, născută pe 1 iulie.
Persoanele născute în zodia Racului sunt protectoare şi sensibile, deoarece se află sub influenţa Lunii, dar sunt oricând pregătite să se retragă în carapacea lor.
Cu toate acestea, astrologul britanic Patrick Arundell descifrează că semnul zodiacal al bebeluşului îi va da ‘o putere impunătoare’ şi o ‘aură foarte specială’.
‘Elementul marcant care pune în lumină puterea impunătoare este Soarele situat în Rac, unul din semnele cardinale ale zodiacului’, afirmă el.
‘Aura’ lui se datorează conexiunilor magnetice dintre Venus şi Soare, a adăugat astrologul, citat de AFP.
Sărbătoare în Canada
Simbol al ataşamentului Canadei faţă de coroană, cascada Niagara şi turnul CN din Toronto vor fi iluminate în albastru, în onoarea băieţelului născut de Catherine, soţia prinţului William, ducesă de Cambridge, la maternitatea St.Mary din Londra, relatează AFP.
Turnul CN, care domină capitala economică a Canadei cu o înălţime de 553 de metri, va fi iluminat în albastru ‘doar pentru această noapte’, după cum declarase pentru AFP un oficial canadian.
Cascada Niagara, cunoscută destinaţie turistică situată la frontiera dintre Statele Unite şi Canada, va fi de asemenea iluminată în culoarea menţionată, au relatat mass-media locale.
Al treilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, ‘bebeluşul regal’ este ‘viitorul suveran al Canadei’, a afirmat, într-un comunicat, primul ministru Stephen Harper, făcând urări de ‘sănătate şi fericire tinerilor părinţi’.
Ţară din Commonwealth, Canada este o monarhie parlamentară, condusă în prezent de regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, fiind reprezentată la Ottawa de guvernatorul general David Johnston.
UPDATE: The Sun a devenint… ”The Son”
Cotidianul britanic de mare tiraj The Sun şi-a schimbat marţi titlul în… The Son, pentru a saluta naşterea ”bebeluşului regal”, primul copil al Prinţului William şi a soţiei sale, Kate, al treilea în ordinea succesorală la Tronul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, relatează AFP.
Restul presei londoneze a marcat evenimentul prin ediţii speciale, Daily Telegraph, Daily Star şi Daily Express având pe prima pagină un impozant ”It’s a Boy”, împreună cu fotografia noii mămici.
Times scrie că Regatul Unit şi Commonwealth-ul se vor bucura şi vor fi mândri de naşterea bebeluşului regal, cotidianul fiind unul dintre numeroasele ziare care s-au întrecut în sfaturi pentru viitorul moştenitor.
”Monarhia noastră este ceea ce noi avem în comun şi ceea ce ne deosebeşte de alte ţări mai puţin norocoase în tradiţiile lor şi care se simt mai puţin bine cu istoria lor. De aceea, acesta este un eveniment naţional”, scrie ziarul în editorialul său.
”Afecţiunea noastră pentru monarhie nu este necondiţionată, dar, dacă ea este recompensată cu mândrie, datorie şi o notă de umor, atunci ea este aproape fără limită”, afirmă Times, în opinia căruia ”copilul va avea multe de învăţat de la străbunica sa”, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Cotidianul de centru-stânga The Guardian avertizează însă în editorialul său: ”Felicitări şi toate urările noastre. Un nou bebeluş este ceva minunat, dar steaua sa nu este atât de bună. Bebeluşul Cambridge nu va moşteni Tronul decât după cel puţin 50 de ani. Chiar dacă domnia tatălui său şi a bunicului său sunt exemplare, chiar dacă comportamentul său se adevereşte impecabil, Regatul Unit în 2065 va fi un stat care va avea la conducerea sa un individ al cărui loc a fost decis prin naştere ?”
Sursa: Agerpres