Propunerile grupului condus de Erkki Liikanen, guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, ‘ar putea avea un impact semnificativ diferit în UE, ţinând cont de diferenţele de structură ale sistemelor bancare’, apreciază BCE, care adaugă că o analiză a impactului trebuie să fie realizată cu prioritate.

De asemenea, instituţia consideră că noile reglementări ar putea produce ‘consecinţe diferite privind costurile diferite de finanţare precum şi consecinţe involuntare, asupra economiei reale a statelor membre ale UE. Aceste consecinţe trebuie să fie estimate’. Conform sugestiilor grupului condus de Erkki Liikanen, băncile din UE vor fi forţate să separe activităţile de tranzacţionare de cele de retail şi să respecte reguli suplimentare privind bonusurile. De asemenea s-a cerut înăsprirea reglementărilor Basel III privind capitalul instituţiilor de creditare.’Sunt necesare clarificări suplimentare’ înainte de a solicita cerinţe suplimentare privind capitalul tampon, în cazul activităţilor de tranzacţionare, susţine BCE.

Fabrizio Saccomanni, director general al Băncii Centrale a Italiei, a anunţat luna trecută că Uniunea Europeană va amâna introducerea noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, cu până la un an, o decizie care ar putea submina una din cele mai importante reforme ale crizei financiare. Mulţi oficiali de la Bruxelles se aşteptau la o astfel de decizie, după ce în noiembrie 2012 organismele de reglementare din sectorul bancar din SUA au decis să amâne data de la care ar urma să intre în vigoare noile norme internaţionale, destinate întăririi sistemului bancar. Drept răspuns, mai mulţi bancheri europeni au cerut şi ei comisarului european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier să amâne data la care noile norme ar urma să intre în vigoare în Europa.

Conform calendarului iniţial, aceste norme mai stricte de capital pentru bănci trebuiau să fie implementate progresiv începând cu data de 1 ianuarie 2013. Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, normele Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acordă, faţă de 2% în prezent. Helmut Ettl, copreşedinte al Autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA), a declarat că sunt şanse mari ca noile reglementări să intre în vigoare de la 1 iulie.

Prin standardizarea reglementărilor privind capitalul în UE, va fi mai uşor pentru BCE să supervizeze instituţiile de creditare, un prim pas înainte spre uniunea bancară, esenţială pentru integrarea fiscală a zonei euro. Printre punctele care mai rămân de rezolvat este cel al flexibilităţii care va fi acordată fiecărui stat membru UE pentru ca ţările membre să poată impune băncilor un nivel de capital mai mare.

Un alt punct de dispută se referă la bonusurile acordate bancherilor. Parlamentul European vrea ca remuneraţia variabilă acordată bancherilor să nu o depăşească pe cea fixă, în timp ce statele membre vor să lase băncilor opţiunea de a acorda prime mai mari decât salariul fix.

Sursa: Agerpres