Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea avertizează că va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Chiar dacă s-a arătat optimistă cu privire la faptul că cel mai dificil moment al crizei a trecut, Lagarde a adăugat că va fi nevoie de timp pentru ca creştere fenomenală a economisirii să se răsfrângă în investiţii şi cheltuieli mai mari. În plus, revenirea din criză va fi incompletă în condiţiile în care este puţin probabil ca schimburile comerciale să revină la nivelul de dinaintea crizei iar productivitate va fi mai redusă.

„Probabil că am depăşit cel mai dificil moment al crizei. Spun asta cu nelinişte pentru ca ar putea exista un al doilea val, dacă am învăţat ceva din gripa spaniolă”, a spus Christine Lagarde la o conferinţă online. „Nu vom reveni la status quo. Va fi diferit. revenirea va fi incompletă şi transformatoare. Industria aeriană, cea a ospitalităţii şi a divertismentului vor ieşi la finalul procesului de revenire într-o formă diferită şi unele dintre ele vor fi, probabil, afectate în mod iremediabil”, a adăugat Lagarde.

BCE a luat mai multe măsuri pentru a scoate Europa din recesiune

BCE a lansat un program de achiziţionare de obligaţiuni în valoare de 1.350 miliarde de euro şi mai multe alte instrumente, precum condiţii de finanţare relaxate pentru bănci, în ideea de a scoate Europa din cea mai gravă recesiune din aproape un secol.

Lagarde a recunoscut că a avut loc o creştere semnificativă a gradului de îndatorare a guvernelor şi companiilor iar aceste datorii vor trebui rambursate. Însă a adăugat şi faptul că politica monetară şi politica fiscală lucrează mână în mână, iar ratele dobânzilor sunt la un nivel excepţional de scăzut.

Preşedintele BCE a cerut decidenţilor să fie extrem de atenţi la cei mai vulnerabili, precum cei săraci, tinerii şi femeile, care au fost cei mai afectaţi de criză. „Mulţi lucrează în industria ospitalităţii, cu contracte pe termen scurt, iar locurile lor de muncă sunt primele care dispar. Iar femeile sunt întotdeauna afectate mai mult în perioade de criză”, a subliniat Lagarde.