Daca in urma cu sase-sapte ani mai puteai vedea prin cartiere la parterul blocurilor afise care te imbiau sa inchiriezi un spatiu comercial, azi un astfel de anunt reprezinta o raritate. De fapt, nici nu apuca un client sa elibereze un spatiu, ca imediat vine altcineva si inchiriaza.



Tranzactiile se fac la minut. In Bucuresti, in afara spatiilor consacrate aflate pe arterele centrale, au aparut noi zone extrem de cautate. Spre exemplu, in Militari, pe bulevardul Iuliu Maniu intre Lujerului si Piata Gorjului, batalia pentru un loc bun este crancena. “Vadul este foarte bun, vanzarile merg bine, si de aceea solicitarile pe aceasta zona sunt foarte multe”, spune Gabriel Urse, consultant imobiliar la Platinum Expert.


Alte zone foarte la moda sunt stefan cel Mare, Mihai Bravu, Baba Novac si soseaua Iancului. De asemenea, si in Drumul Taberei (pe bucla) spatiile comerciale sunt extrem de vanate. In general, rata de ocupare a spatiilor comerciale este de 95%, si 100%, pentru cele bine pozitionate.
In aceste locatii functioneaza cu precadere patiserii, cafenele, fast-fooduri si show-roomuri pentru termopane. De asemenea, lanturile de farmacii si companiile care comercializeaza electrocasnice si-au indreptat privirea spre periferie. In acest an, cererea a inceput sa creasca si in cartiere precum Rahova, Alexandriei, Giurgiului, Brancoveanu si Titan.




“Spre exemplu, lanturile de farmacii Sensiblu, Eurofarmacia sau Help Net au inchiriat spatii comerciale pe Calea Rahovei. Majoritatea spatiilor din aceasta zona se inchiriaza la un pret de 10 euro/ metru patrat/luna, iar tendinta preturilor din zona este de crestere”, se arata intr-o analiza realizata de catre agentia de consultanta imobiliara Colliers International.


si bancile au inceput asaltul asupra spatiilor din cartiere. Multe dintre ele si-au deschis sucursale la parterul blocurilor in spatii unde au fost pana nu de mult supermarketuri sau magazine de piese auto.
Spre exemplu, Banc Post a inchiriat un spatiu pe Calea Rahovei, in timp ce Raiffeisen, Citibank si BRD s-au orientat catre soseaua Giurgiului pentru a-si extinde operatiunile. Totodata, Banca Transilvania a deschis noi unitati in Pantelimon, Lacul Tei, Berceni, soseaua Giurgiului si bulevardul Lucretiu Patrascanu.




“Faptul ca cele mai importante institutii bancare prezente in Romania intentioneaza sa deschida aproximativ 130 de noi unitati anul acesta in Bucuresti creeaza o imagine de ansamblu asupra cererii ridicate pentru spatiile comerciale care se manifesta in prezent”, arata studiul Colliers.
Chiriile in cartierele cele mai cautate variaza intre 20 si 30 de euro pe metru patrat pe luna, in functie de suprafata, dotari si pozitionare. In general, piata spatiilor comerciale din Bucuresti a cunoscut o crestere de circa 25-40% in prima jumatate a acestui an.


Cele mai solicitate sunt spatiile de 30-50 de metri patrati, deoarece astfel nivelul chiriei poate fi suportat de firmele mici. De asemenea, si proprietarilor le convine sa inchirieze suprafete de dimensiuni reduse, intrucat gasesc clienti mult mai repede.


Daca de inchiriat inca mai poti gasi ici, colo un spatiu, de cumparat, nici vorba. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca un magazin de vanzare este un eveniment. Nimeni nu vrea sa vanda, pentru ca inchirierea merge mult prea bine. si daca totusi vreun proprietar se decide sa vanda, preturile sunt pe masura. “Daca in 2003 se mai puteau gasi spatii intre 700 si 800 euro/metru patrat in zonele semicentrale, preturile au crescut fulminat in 2004. Azi se discuta deja de preturi de vanzare intre 1.200 – 1.600 euro/metru patrat, ajungandu-se chiar si la peste 2.000 euro/metru patrat in zonele foarte aglomerate”, spune Luiza Moraru, manager al departamentului de spatii comerciale de la compania Eurisko.


In general, rata de recuperare a unei astfel de investitii este cuprinsa intre sapte si noua ani, fiind in scadere fata de anii anteriori.
Si in provincie oferta subdimensionata a facut ca tarifele sa fie ridicate, atat pe segmentul chiriilor, cat si pe cel al vanzarilor. Cele mai mari chirii se regasesc in Constanta, Cluj-Napoca si Timisoara.



Tarife de inchiriere


• Cele mai cautate spatii comerciale din cartiere se afla in zona Lujerului-Gorjului, Mihai Bravu, Baba Novac, soseaua Iancului, Piata Delfinului, Drumul Taberei. Chiriile lunare pe metru patrat pleaca de la 20 de euro si pot ajunge la 30 de euro.


• Preturile de vanzare pentru un magazin intr-o zona buna variaza intre 1.200 de euro si 2.500 de euro pe metru patrat. Rata de amortizare a investitiei este cuprinsa intre sapte si noua ani.


Sursa: Platinum Expert