"Prejudiciul economic şi cel cauzat infrastructurii depăşesc 200 de miliarde de dolari. Problemele economice pot fi rezolvate atunci când în Siria se va stabiliza situaţia, însă restabilirea infrastructurii necesită vreme îndelungată", a spus liderul sirian.

Potrivit lui Al-Assad, Damascul se va baza, în restabilirea situaţiei din Siria, pe Federaţia Rusă, China şi India, chiar dacă şi Occidentul va dori să participe. "Dacă e să întrebi orice cetăţean sirian, răspunsul lui, politic şi emoţional, va acela că noi salutăm în primul rând companiile din aceste trei ţări, în principal din Rusia", a afirmat Bashar al-Assad pentru RIA Novosti.

În acelaşi interviu, Bashar al-Assad susţine că Damascul ia măsuri pentru ca cetăţenii sirieni să aibă mai puţine motive pentru a emigra din ţara lor. "Este posibil ca unii să dorească să se întoarcă atunci când vor vedea că există speranţa pentru îmbunătăţirea situaţiei", a spus preşedintele sirian.

În opinia lui Al-Assad, cauzele emigrării sirienilor nu se limitează la ameninţarea teroristă. "Cauza migraţiei nu constă doar în terorism şi în situaţia în domeniul securităţii. Ea constă în blocadă, în sancţiunile introduse de Occident împotriva Siriei. Mulţi oameni au părăsit regiuni sigure, unde nu există terorism, din cauza nivelului de trai. Cetăţenii nu-şi mai pot asigura strictul necesar", a declarat Al-Assad, dând asigurări că Damascul depune eforturi în special în vederea ameliorării situaţiei economice a Siriei.

În 30 septembrie 2015, la solicitarea regimului de la Damasc, forţele militare aeriene ale Federaţiei Ruse au început să efectueze lovituri ţintite asupra grupărilor jihadiste Stat Islamic şi Frontul al-Nosra. Cu toate acestea, Occidentul acuză Rusia că bombardamentele sale au vizat şi opoziţia moderată siriană.

În 15 martie, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, a început retragerea celei mai mari părţi din efectivele militare ruse de pe teritoriul Siriei, Moscova susţinând, totodată, că va continua să ofere sprijin militar regimului de la Damasc.

Potrivit ONU, peste 220.000 de oameni au murit în Siria de la începutul conflictului în această ţară, în martie 2011. AGERPRES