"Anul 2011 a fost unul dificil, în care crizele economică, financiară, umanitară şi uneori politică au pus guvernele şi populaţiile lumii la încercare. În Europa, pe măsura adâncirii crizei, a devenit clar că viitorul constă în consolidarea şi integrarea statelor în Uniune. Principala lecţie învăţată este că o atitudine responsabilă în plan politic şi economic reprezintă o premisă fundamentală împotriva crizelor", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a arătat că prin continuarea reformelor instituţionale, au fost create premisele revenirii la un deficit de sub 3% din PIB la finele anului 2012, iar nivelul datoriei publice e sub o treime din PIB, adică unul dintre cele mai reduse nivele din UE.
Alte progrese înregistrate de România şi amintite de Băsescu sunt:
– creşterea constantă din trimestrul IV din 2011 şi preconizarea unei creşteri medii de aproximativ 2,5% în 2012
– în primele nouă luni din 2011 PIB-ul a crescut cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010
– economia românească a evoluat peste aşteptările multora, în special datorită producţiei agricole bune, a cererii mari la export şi a investiţiilor guvernamentale
– conform Eurostat, România a fost în 2011 primul stat membru cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice din PIB, de 5,8%
Referitor la spaţiul Schengen, preşedintele s-a declarat surprins de "decizia de a menţine, în continuare, blocată aderarea noastră şi a Bulgariei, deşi toate condiţiile sunt indeplinite pentru o decizie favorabilă a Consiliului".
Traian Băsescu nu a făcut nicio referite la proteste. În schimb, a amintit de primăvara arabă, "evenimentul politic cel mai important al anului 2011, care a oferit ocazia de a retrăi momentul euforiei produse de căderea dictaturilor din Europa de Est. Suntem interesaţi să contribuim la instaurarea păcii, stabilităţii şi securităţii în Orientul Mijlociu", a spus Băsescu.