„Marş afară, Daia! Un ministru idiot care pune semnul egal între incinerarea porcilor bolnavi de pestă porcină şi incinerarea a milioane de evrei maturi şi copii la Auschwitz, nu poate fi decât o ruşine pentru o naţiune care produce un specimen de teapa lui Daia. Marş afară din Guvernul României clown nenorocit. Să nu mai ieşi din casă de ruşine toată viaţa ta, rebut uman ce eşti”, a scris Traian Băsescu pe Facebook, citat de Mediafax.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că declaraţia ministrului Petre Daea privind comparaţie între victimele Holocaustului şi porcii incineraţi din cauza pestei porcine, reprezintă „o gafă” şi i-a atras atenţia să fie mai atent şi să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o comparaţie între victimele Holocaustului şi porcii incineraţi, în ultima periodă, din fermele româneşti din cauza pestei porcine.

„Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod şi avem o veste proastă, că virusul ar fi şi în alt complex-care înseamnă 17.000-18.000 de capete. (…) Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să uşureze boala. Singura metodă este sacrificarea. Porcii aceştia toţi se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este că la Auschwitz, domnule. Gândiţi-va că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă şi se pun pe foc. Alţii se izolează. Procedura o fac medicii veterinari, care sunt la limita rezistenţei psihice, ca să stai cu 2-3000 de porci pe zi să îi omori, se află în faţa unei situaţii greu de explicat, dar mai ales greu de ţinut”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Antena 3.

Ambasada Israelului a reacţionat, joi, la afirmaţiile lui Petre Daea, reprezentanţii ambasadei spunând că sunt consternaţi şi dezamăgiţi de faptul că ministrul Agriculturii a comparat efectele Holocaustului şi cele ale pestei porcine.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, după declaraţia de marţi a ministrului Petre Daea, care a comparat incinerea porcilor cu procesul de la Auschwitz, iar preşedintele CNCD a declarat  „în 10 zile va avea loc audirerea domnului ministru”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat joi că nu a vrut să jignească pe nimeni, ci să descrie durerea sufletească a fermierilor.