Preşedintele Traian Băsescu a declarat, azi, la Beirut, că banii din împrumutul extern care vor fi puşi la dispoziţia Guvernului ar putea fi folosiţi, în cazuri excepţionale, în funcţie de evoluţia crizei economice, şi pentru salariile şi pensiile mici. Băsescu a făcut această declaraţie la un forum de afaceri, informează Mediafax.

Traian Băsescu a spus că suma de aproximativ 13 miliarde de euro din împrumutul extern va ajunge la Banca Naţională a României, iar circa 6 miliarde de euro vor fi la dispoziţia Guvernului. Preşedintele a afirmat că din această sumă, în cazuri excepţionale, legate de efectele crizei economice, o parte din bani ar putea fi folosiţi pentru salariile şi pensiiile mici.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat, în 4 mai, de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima tranşă a finanţării, de 5 miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

„Dezinteres faţă de pieţele din Orientul Mijlociu”

Preşedintele Traian Băsescu se află de miercuri într-o vizită oficială în Republica Libaneză, la invitaţia omologului său, preşedintele Michel Sleiman. Preşedintele a afirmat, cu acest prilej, că timp de 20 de ani România s-a concentrat pe pieţele de desfacere din ţările din Uniunea Europeană şi că este regretabil faptul că nu au fost susţinute în acelaşi timp şi relaţiile tradiţionale ale Românei cu ţările din Orientul Mijlociu. Băsescu se va întoarce la Bucureşti în acestă seară.

SURSA: Mediafax