Şeful statului a anunţat, înainte de a pleca la Bruxelles la lucrările Consiliului European de vară, că a transmis déjà forului legislative proiectul de revizuire a Constituţiie.
El declarase cu o zi în urmă că optează pentru varianta de a trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei în forma iniţială, lăsând Legislativului libertatea de a face reformulări în proiect.
Decizia Curţii Constituţionale privind proiectul de revizuire a Constituţiei este obligatorie chiar dacă discutăm despre un proiect de lege, şi nu de o lege care a trecut prin Parlament, consideră şeful statului.
"Este legea de revizuire a Constituţiei. Proiectul este obligatoriu. Aici am două variante. Una ar fi ca în urma deciziei motivate a CC să revizuiesc textul proiectului şi să revin la Curtea Constituţională sau să transmit şi decizia Curţii şi proiectul şi avizul Consiliului Legislativ către Parlament, să-i las Parlamentului libertatea de a face revizuirea Constituţiei. Optez pentru această variantă, în care să las Parlamentului libertatea să aducă reformulări", a spus Băsescu.
UPDATE: Documentul a ajuns la Parlament
Proiectul privind revizuirea Constituţiei, trimis în cursul dimineţii de joi de către şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a ajuns la Parlament.
“Proiectul legislativ privind revizuirea Constituţiei iniţiat de preşedintele României, Traian Băsescu, a fost primit astăzi, 23 iunie, la Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.