Avionul prezidenţial Air Force One a decolat la 13.20 (17.20 GMT) de la baza Andrews la sud-est de capitala Statelor Unite pentru acest al doilea turneu al lui Obama în Asia, o regiune care pentru preşedintele american la sfârşit de mandat reprezintă o prioritate a politicii sale externe, notează AFP, citat de Agerpres.    

Înainte de a ajunge în Vietnam, unde Barack Obama efectuează prima sa vizită, avionul prezidenţial va face o oprire la Anchorage în Alaska pentru realimentare. După Bill Clinton în 2000 şi George W. Bush în 2006, el va fi al treilea preşedinte al Statelor Unite care face o vizită în fosta ţară inamică după sfârşitul războiului din Vietnam în 1975. El va ţine un discurs la Hanoi înainte de a se duce la Ho Şi Min (fost Saigon). 

La mijlocul săptămânii, Barack Obama se va duce în Japonia pentru a participa la summitul G7 de la Ise-Shima, în centrul arhipelagului. Vineri, el se va afla în Parcul memorial al păcii din Hiroshima unde a fost lansată, în urmă cu şapte decenii, prima bombă atomică din istorie. 

Barack Obama va deveni astfel primul preşedinte al SUA ce vizitează acest loc, mărturie apăsătoare a cuptorului nuclear care a devastat oraşul. Înainte de a-şi încheia mandatul la începutul anului 2017, Barack Obama va efectua în septembrie o ultimă vizită în Asia, în China, pentru summitul G20, şi în Laos, o altă mare premieră pentru un preşedinte al SUA, mai notează France Presse.