Proiectul Dracula Park a mai primit o lovitura, de aceasta data de la UNESCO. Reprezentantii World
Heritage Committee din cadrul UNESCO au recomandat ministrului turismului din Romania, Dan Matei Agathon, sa evite degradarea cetatii Sighisoara, prin identificarea unui alt amplasament pentru acest proiect. In raport nu se specifica foarte exact daca „alt amplasament” inseamna mai departe de cetate sau pur si simplu inseamna ca Dracula Park nu are ce cauta langa Sighisoara. Nici ministrul Agathon nu a fost mai explicit in acest sens: „Raportul UNESCO privind Sighisoara va fi predat companiei PricewaterhouseCoopers, consultantul financiar al societatii Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara. Orice modificare legata de proiectul Dracula Park, inclusiv in ceea ce priveste amplasamentul parcului tematic, va fi decisa de specialistii firmei de consultanta. Noi vom respecta propunerile formulate de PricewaterhouseCoopers”, a declarat ministrul turismului. Coordonatorul proiectului Dracula Park, Sorin Marica, a evitat si el o declaratie transanta privind solicitarea UNESCO de a schimba amplasamentul.
Motivele pentru care cei implicati in derularea proiectului se feresc sa comenteze o posibila schimbare a locatiei sunt lesne de inteles. In primul rand, este vorba de modificarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor si a prognozelor privind amortizarea investitiei. Ceea ce inseamna o schimbare radicala a datelor prezentate in Oferta publica de vanzare de actiuni, lansata la sfarsitul anului trecut si incheiata pe 3 aprilie cu o subscriere in valoare totala de 107 miliarde lei. Persoanele fizice si companiile care au subscris ar putea cere banii inapoi, deoarece modificarea locatiei nu este trecuta in oferta ca fiind unul dintre riscurile pe care investitorii si le asuma la subscriere. Intre cei care ar putea acuza aceasta decizie se afla si premierul Adrian Nastase, care a investit 102 milioane lei in actiuni Dracula Park. Amplasarea parcului la o distanta mai mare de Sighisoara implica o majorare a costurilor si, implicit, un randament al investitiei mai scazut decat cel prognozat. Alte studii topografice, alte cheltuieli pentru proiecte, pentru infrastructura, toate facute din banii stransi din oferta publica. Altfel spus, nu este de mirare ca ministrul Dan Matei Agathon si coordonatorul de proiect Sorin Marica se feresc sa clarifice lucrurile, atat timp cat ar trebui sa justifice cheltuielile inutile de pana acum si modificarea proiectului fata de forma prezentata in oferta publica.
Amplasarea parcului in alta zona a tarii ar insemna desfiintarea societatii Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara, in care actionar majoritar este Consiliul local, prin aport in natura reprezentand chiar terenul aferent constructiei. In acest caz, se pune problema restituirii banilor catre cei care au subscris, deoarece compania se desfiinteaza. Chiar daca proiectul ar prinde contur langa alta localitate, oferta publica ar trebui reluata cu alte proiecte, alte valori si alte costuri pentru emisiunea de actiuni. In ce priveste restituirea banilor catre cei ce au subscris, apare problema cheltuielilor facute pana acum pentru publicitate, din acesti bani. Practic, exista putine sanse ca investitorii sa-si primeasca inapoi toti banii.
In ambele variante, investitorii vor ramane cu banii blocati in acest an. sansele ca actiunile Dracula Park sa se tranzactioneze la bursa inainte de sfarsitul acestui an, asa cum afirma ministrul turismului, s-au redus considerabil. Din acest punct de vedere, initiatorii proiectului sunt acoperiti. In Oferta publica de vanzare de actiuni Dracula Park, investitorii au fost avertizati asupra riscului inflatiei, iar acest avertisment este considerat suficient, chiar daca termenele de executie a lucrarilor si termenul de cotare la Bursa de Valori nu vor fi respectate.