Românii aflați în șomaj tehnic din cauza stării de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus ar putea primi în continuare bonuri de masă. Este vorba de un proiect de lege iniţiat de parlamentari UDMR, USR, PSD, Pro România și independenți, printre aceștia aflându-se și Victor Ponta. Inițiativa vine în actualul context economic, pentru siguranța și echilibrul financiar al angajaților.

Conform articolului 1 din forma proiectului depus, angajatorii vor putea acorda, în continuare, tichete de masă salariaților ale căror contracte de muncă sunt suspendate. Bonurile de masă vor fi date exclusiv prin suport electronic. Numărul de zile pentru care se face plata va fi conform cu numărul de zile lucrătoare din contractul de muncă. Dacă angajatul va continua să fie în șomaj tehnic și după starea de urgență, prevederile privind tichetele de masă vor continua să se aplice.

În ședința din 18 martie 2020, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Actul normativ reglementează și condițiile pentru intrarea în somaj tehnic. Ulterior, prin Ordonanța de urgență 32, publicată în Monitorul Oficial pe 30 martie 2020, care modifică OUG 30/2020, procedura de acordare a somajului tehnic se simplifică.

Astfel, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Valoarea indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.