Bursa: BRD si Banca Transilvania rup gura targului

Perspectivele foarte bune ale pietei bancare, in ciuda piedicilor pe care le mai pune BNR din cand in cand creditarii, si rezultatele economice pe masura fac din acest sector unul dintre cele mai atractive de la BVB.Atractivitatea bancilor este cu atat mai mare cu cat sectorul nu are nevoie de stimuli precum privatizarea BCR, in cazul SIF-urilor (care detin actiuni la aceasta), sau pretul mare al carburantilor, in cazul companiilor petroliere. “Sectorul bancar este unul dintre acele domenii economice care se vor bucura de o dezvoltare sustinuta in urmatorii ani”, apreciaza Andrei Anghel, analist la Confident Invest. “Estimarile Bancii Nationale mentioneaza o crestere de la 20% din PIB la peste 40% in urmatorii cinci ani”, mai spune el.


Daca mai luam in calcul si grupurile financiare straine care “adulmeca” piata romaneasca, in cautarea unei banci prin care sa isi faca intrarea in sistem, tabloul devine si mai interesant. Banca Transilvania, in continuare fara actionar majoritar, pare a fi prima pe lista, fiind in plina ascensiune si avand si avantajul listarii la Bursa. Increderea in potentialul actiunilor BRD si Banca Transilvania este ilustrat si de pretul acestora pe piata la termen. “Actiunea BRD este cotata pentru sfarsitul lui decembrie la un pret cu 4% mai mare decat cel din piata spot, in timp ce Banca Transilvania are 2,9% peste pretul din spot”, explica Lucian Albulescu, analist la Activa International.


Aparitia la Bursa a unor noi banci de calibru, desi a fost de multe ori dezbatuta si au fost voci care dadeau acest lucru ca si infaptuit, nu are mari sanse sa se intample in anul care urmeaza. Urmatoarea banca la Bursa ar putea fi Eurom, in cazul in care noii patroni vor accepta trecerea acesteia de la Rasdaq la cota BVB, si nu pe sistemul alternativ de tranzactionare.


 continuare