Potrivit datelor Băncii Internaţionale a Reglementelor (BIS), în perioada octombrie-decembrie 2011, băncile franceze au redus creditarea peste hotare cu 5,3% sau 197 miliarde de dolari, după ce în trimestrul trei declinul a fost de 7,1%, cel mai semnificativ pentru instituţiile de creditare din Franţa din ultimii 12 ani, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
BNP Paribas, Societe Generale (banca-mamă a BRD) şi alţi creditori din Franţa şi din întreaga Europă îşi reduc portofoliile pentru a îndeplini reglementările mai stricte privind capitalul. Dar ritmul în care s-au redus activele băncilor sporesc temerile privind redresarea Europei.
Practic, fără suportul de la băncile-mamă din Franţa, sucursalele a trebuit să se reorienteze rapid către finanţarea de pe plan local. Acest fapt poate explica întrucâtva promoţia lansată de BRD pentru atragerea de resurse în euro.
Când BRD a venit cu promoţia de 5% pe an (ea expiră la sfârşitul lunii iunie n.r.), cea mai bună dobândă din piaţă era oferită de Piraeus, respectiv 4,8%. Totuşi, depozitul celor de la Piraeus era mai avantajos, întrucât nu avea comision de retragere la scadenţă, pe când la BRD era de 0,5%.

În trimestrul patru din 2011 creditarea globală a scăzut cu 2,5%, sau 799 miliarde de dolari, cel mai semnificativ declin de după colapsul băncii Lehman Brothers în urmă cu trei ani, arată datele BIS. Declinul a fost condus de băncile din zona euro, care au redus creditarea cu 584 miliarde de dolari, sau 4,7%.

Pe lângă băncile franceze, în perioada octombrie-decembrie 2011 au redus creditarea şi băncile din Spania (cu 35 miliarde de dolari sau 5,3%), Germania (cu 181 miliarde de dolari sau 4,7%) şi Italia (cu 32 miliarde de dolari sau 3,5%), arată datele BIS.