majoreze dobanzile la creditele in valuta cu pana la doua puncte procentuale, se pare ca celelalte banci o vor urma, fiind dornice sa-si sporeasca profiturile destul de scazute anuntate pentru anul 2003. Patrick Gelin, director general al BRD, comenteaza in cateva cuvinte aceste aspecte.

Capital: Cum vedeti evolutia pietei bancare romanesti pana la sfarsitul acestui an?
P.G.: Am cateva comentarii de facut in acest sens. Pe piata bancara romaneasca exista o concurenta foarte puternica. Pe fond, motivatia este simpla, oferta de produse bancare, in special cele destinate persoanelor fizice, este mult mai mare decat cererea. Exista, probabil, un numar prea mare de banci pentru piata romaneasca, inca limitata. In cazul persoanelor juridice, piata este mai segmentata, aici marjele de risc fiind diferite pentru fiecare client.
Capital: Cum vedeti fluctuatia ratelor de dobanda in urmatoarele luni?
P.G.: Intram intr-o perioada in care tendinta ratei dobanzilor nu mai este de scadere. Cu atat mai mult cu cat in ultima saptamana toate bancile au majorat dobanzile la depozite. Prin aceasta masura, costurile resurselor bancilor atrase de la populatie cresc, fapt care ne indreptateste sa spunem ca in nici un caz nu vom mai avea
de-a face cu reduceri de dobanda.
Capital: Din punctul de vedere al profitabilitatii, ce fel de an va fi 2003 pentru sistemul bancar romanesc?
P.G.: Este foarte probabil sa asistam la profituri mai mici decat in anul precedent pentru intregul sistem. Introducerea noului sistem de provizionare a creditelor se apropie foarte mult de normele de contabilitate internationala. Din aceasta cauza, si pentru BRD este posibil ca profitul net sa fie in crestere moderata.