Este pentru a doua oară în acest an când Banca Naţională a Cehiei majorează costul creditului, după o primă majorare, până la 0,75%, în luna februarie. De asemenea, Banca Naţională a Cehiei a decis miercuri să majoreze rata dobânzii la facilitatea de creditare (LOMBARD) cu 50 de puncte de bază până la 2%. Noile dobânzi vor intra în vigoare începând cu 28 iunie. 

Majorarea dobânzii de bază vine pe fondul deprecierii coroanei în raport cu moneda euro. O coroană mai slabă stimulează inflaţia prin majorarea preţurilor importurilor. Săptămâna trecută coroana ceh a atins un nou minim de aproape 26 de coroane pentru un euro. 

Liam Carson, economist la Capital Economics, se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii de bază până la finele acestui an, când indicatorul ar urma să ajungă la 1,25%. 

Conform Agerpres, în 2012, Banca Naţională a Cehiei a redus dobânda de politică monetară la 0,05%, cel mai scăzut nivel de la divizarea Cehoslovaciei în 1993. Abia în luna august 2017 Banca Cehiei a decis prima majorare a costului creditului, până la 0,25%.