Noile sale prognoze economice anunţă o creştere a PIB global cu 2,5% în 2012, după o majorare în 2011 pe care o consideră a fi fost de 2,7%.

Această nouă prognoză este inferioară cu 1,1 puncte procentuale celei pe care BM a dat-o publicităţii în luna iunie, când estima că era de aşteptat o accelerare a economiei mondiale.

Potrivit instituţiei internaţionale, creşterea urmează să se amelioreze în 2013, când va atinge 3,1%.

În 2012, economia globală ar trebui să fie susţinută de o creştere de 5,4% în ţările în curs de dezvoltare. În ‘ţările cu venituri ridicate’, creşterea nu va fi decât de 1,4%, a precizat BM, care este de părere că în zona euro se va înregistra un recul al PIB de 0,3% .

Pentru economiştii băncii, ‘încetinirea creşterii este deja perceptibilă în declinul comerţului mondial şi scăderea preţurilor la produsele de bază’.

Ei apreciază că progresia volumului schimburilor globale a încetinit la 6,6% în 2011 (faţă de 12,4% în 2010, anul relansării economiei mondiale) şi că, în 2012, va continua să scadă, atingând numai 4,7%.

‘Ţările în curs de dezvoltare trebuie să se pregătească pentru noi riscuri de deteriorare, în contextul în care criza datoriilor din zona euro şi reducerea creşterii în mai multe mari economii emergente umbresc previziunile de creştere la nivel global’, avertizează Banca Mondială.
SURSA: Agerpres