Compania a obţinut autorizaţia de construire necesară şi apreciază că lucrările vor începe în această toamnă, cu termen de finalizare prima jumătate a anului 2017. Timişoara Plaza este dezvoltat pe un teren de 3,2 hectare amplasat în zona centrală a oraşului şi va avea o suprafaţă închiriabilă de circa 37.000 mp. Mallul va avea în componenţă 120 de magazine, inclusiv un hipermarket întins pe un întreg etaj. Acesta ar fi primul mall construit de Plaza Centers în România, după încercările eşuate de la Miercurea Ciuc şi Casa Radio din Bucureşti.

„Timişoara este al treilea cel mai populat oraş din România, are cea mai mică rată a şomajului din ţară şi este al doilea cel mai mare contribuitor la PIB-ul României. După o perioadă plină de tranzacţii, am vândut o serie de active «non-core» şi reutilizăm capitalul disponibil în proiecte care vor susţine creşterea veniturilor“, a declarat Ran Shtarkman, preşedintele şi CEO-ul Plaza Centers.

În ultimele luni, compania a vândut un teren de 3,1 hectare din Târgu Mureş către grupul german Intercora pentru 3,5 mil. euro, un lot de 4,1 hectare din Hunedoara către Dedeman pentru 1,2 mil. euro şi, recent, a finalizat vânzarea unui lot de 4,6 hectare din Iaşi către Dedeman şi Lidl pentru 7,3 mil. euro. Toate aceste terenuri au fost cumpărate de israelieni înainte de criză pentru a dezvolta o reţea de centre comerciale la nivel naţional şi au fost vândute în pierdere. Compania mai deţine terenuri similare în Slatina, Constanţa şi Miercurea Ciuc (parţial construit), toate scoase la vânzare.

Până anul trecut, Plaza Centers a fost controlată de miliardarul israelian Mordechay Zisser prin grupul Elbit Imaging, care a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluţionare a unei datorii din istoria Israelului, după cum notează presa israeliană. În urma acestei înţelegeri, Mordechay Zisser a fost eliminat din cadrul Elbit Imaging, care deţine în continuare circa 45% din Plaza Centers.

CITIŢI ŞI Afacerile imobiliare păguboase ale miliardarilor lumii în România

Ţinta Timişoara

În ultimul deceniu, antreprenorul ieşean Iulian Dascălu a dominat piaţa timişoreană cu Iulius Mall, singurul centru comercial modern din oraş. Mallul s-a plasat anul trecut pe locul trei în topul centrelor comerciale cu cele mai mari afaceri, cu un rulaj de 18,9 mil euro şi un profit de 5 mil. euro, fiind depăşit doar de AFI Palace Cotroceni şi de Zona Comercială Băneasa – ambele din Bucureşti.

CITIŢI ŞI Lăsăm la mall bani cât pentru 450 km de autostradă pe an

Situaţia s-ar putea schimba de la finalul acestui an, când este programată deschiderea Shopping City Timişoara, mallul sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI) – aflat acum în construcţie. NEPI investeşte circa 78 mil. euro în centrul comercial construit în locul fostei fabrici Dermatina din Timişoara şi pune pe piaţă, într-o primă fază, 55.000 mp închiriabili, care vor putea fi extinşi până la 80.000 mp.

Ca răspuns la concurenţa impusă de NEPI, Dascălu a anunţat săptămâna trecută că vrea să înceapă în această toamnă construcţia unei replici a complexului urbanistic Palas Iaşi. Mega-proiectul de 220 mil. euro va îngloba Iulius Mall Timişoara, la care se adaugă şapte clădiri de birouri, săli de conferinţe şi un parc de 55.000 mp.

CITIŢI ŞI Iulian Dascălu începe la toamnă un mega-proiect de 220 mil. euro în Timişoara

Timişoara are o densitate de spaţii de retail la mia de locuitori de 334 mp, poziţionându-se pe ultimele locuri printre marile oraşe ale ţării. Oraşul dispune de o suprafaţă totală de retail modern de 106.500 mp.