Luând cuvântul la o conferinţă bancară, Elvira Nabiullina a apreciat că în prezent rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei, aproximativ 360 de miliarde de dolari, par suficiente dar a adăugat că Rusia are nevoie de fonduri cu care să acopere posibilele ieşiri masive de capital în următorii doi-trei ani.

'Una din provocări în viitorul apropiat este să creştem rezervele valutare. În cel mai bun scenariu, rezervele valutare trebuie să acopere ieşiri semnificative de capital timp de doi-trei ani. În consecinţă, în prezent considerăm că un nivel confortabil al rezervelor valutare ar fi unul de 500 de miliarde de dolari. Acesta este nivelul cu care eram obişnuiţi. Credem că acumularea rezervelor ar trebui să fie făcută treptat pentru a putea fi consistent cu obiectivul principal al politicii noastre monetare, reducerea inflaţiei la 4% pe termen mediu', a spus Elvira Nabiullina.

Aceste declaraţii sugerează că Banca Centrală a Rusiei va continua cu achiziţiile sale de valută, o politică ce va influenţa cursul de schimb al rublei în condiţiile în care Banca centrală va trebui să cumpere aproximativ 140 de miliarde de dolari. Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va cumpăra zilnic de pe pieţele valutare o sumă cuprinsă între 100 şi 200 de milioane de dolari, un ritm care va trebui menţinut timp de trei până la şase ani pentru ca rezervele Băncii să ajungă la 500 de miliarde de dolari.

În 2014, rezervele valutare ale Băncii centrale a Rusiei au scăzut cu aproape un sfert, în condiţiile în care instituţia a fost nevoită să intervină în sprijinul rublei, care a pierdut aproape jumătate din valoare în raport cu dolarul pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Crimeea.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: