„Chiar daca Leul va avea variații mai mari în aceste zile, ne așteptăm ulterior la o calmare a pieței locale, cu atât mai mult cu cât România nu a fost beneficiara unor fluxuri semnificative de capital în dolari în trecut. În consecință, eventuale retrageri de capital speculativ din România vor fi mai mici decât cele din alte țări emergente. Estimarea noastră privind cursul de schimb EURRON la finalul anului 2016 este 4,51, neschimbată de mai multe luni. De altfel, ponderea datoriei exprimată în dolari în totalul datoriei guvernamentale este de 9% în România, mult sub datoria în euro care deține 40% din total”, se arată în documentul transmis de BCR. 

 
Astfel, potrivit estimărilor experilor băncii, România va fi afectată destul de puțin din punct de vedere comercial deoarece schimburile cu SUA sunt încă reduse. „În primele șapte luni din acest an România a exportat bunuri de aproape 600 milioane euro în SUA, sub 2% din totalul exporturilor românești, în special mașini și echipamente de transport. Exporturile românești de servicii sunt concentrate în zone dinamice unde România are o competitivitate ridicată cum ar fi serviciile IT, iar aici nu ne așteptam la un impact negativ”, mai spun experții BCR.  
 
Probabilitatea unei majorări a dobânzii de către FED în luna decembrie este mai mică în prezent, datorită volatilității piețelor financiare. Pe undeva este o situație similară cu începutul lui 2016 când FED a amânat o majorare a dobânzii datorită turbulențelor din China. Lichiditatea abundentă din piețele dezvoltate ar putea fi menținută astfel o perioadă mai lungă, ceea ce va atenua declinul unor active financiare. „Anumite bănci centrale din țări emergente ar putea majora dobânzile pentru a stopa deprecierea monedelor naționale. Pe plan local nu ne așteptăm la o reacție din partea BNR în urma rezultatelor alegerilor din SUA și vedem în continuare prima majorare a dobânzii undeva la începutul lui 2018. O anumită întărire a politicii monetare ar putea veni până atunci din îngustarea coridorului de dobânzi pentru facilitatea de credit și facilitatea de depozit în 2017, ceea ce ar duce dobanzile din piață ușor în sus, spre dobânda de politică monetară”, mai scrie în documentul BCR.   

Astfel, randamentele obligațiunilor în lei ar putea fi confruntate cu ușoare presiuni de creștere iar în acest context este cu atât mai importantă menținerea deficitului bugetar la 3% din PIB. Oricum, tendința de creștere a randamentelor în lei există și înainte de alegerile din SUA fiind explicată și de alți factori precum începerea unui proces gradual de creștere a inflației în 2017, conform sursei citate.