Principalul producător auto rus, AvtoVaz, va elimina 27.600 de locuri de muncă, întrucât se confruntă cu o scădere bruscă a cererii. Compania, producătoare a automobilelor Lada şi deţinută în procent de 25% de grupul francez Renault a încheiat un acord cu sindicatele pentru a renunţa la mai bine de 27.000 de locuri de muncă de la site-ul său de pe Volga.

 

Din cele 27.600 de posturi eliminate, 13.000 sunt salariaţi care ies mai repede la pensie, în septembrie şi octombrie, iar alţi 5.500 se apropie de vârsta de pensionare. Cu toate acestea, AvtoVaz susţine că aproximativ 6.000 de angajaţi tineri care au fost concediaţi vor putea primi din nou un loc de muncă în 2012, atunci când producătorul rus şi Renault vor lansa un proiect comun.

 

„Compania se descurcă în prezent cu numai 65% din totalul resurselor umane. Este esenţială reducerea de personal” se arată în comunicatul Avtovaz, care angajează 102.000 de oameni în total.

 

Avtovaz a redus salariile şi săptămâna de lucru la fabrica de la Togliatti, un oraş situat la 900 km sud-est de Moscova.

 

Autorităţile ruse se tem de apariţia unor tulburări sociale în centrele urbane construite în jurul-unei singure fabrici şi caută soluţii viabile pentru rezolvarea crizei economice.