Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, susține că, în ultimul an, a crescut cu 20% numărul pacienților cu probleme ortopedice care au apelat la intervenții chirurgicale datorită informării și a conștientizării necesității de a acționa cât mai repede asupra problemelor ortopedice pentru o revenire cât mai probabilă la o viață activă și lipsită de dureri. Rupturile de ligamente încrucișate, instabilitățile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului, osteotomiile, reconstrucțiile de cartilaj și rupturile de menisc au fost cele mai accesate intervenții chirurgicale ortopedice în ultimele 12 luni, cu o rata de peste 95% de recuperare, după cum susține dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați chirurgi ortopezi din România.

Rupturile de ligamente încrucișate, afecțiunile care au dus la cele mai frecvente intervenții chirurgicale din domeniul ortopedic în ultimele luni, apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie și se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau al coborârii scărilor cu neatenție.

Amânarea operațiilor poate duce la artroză

”Operația de ruptură de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucișat anterior rupt se înlocuiește cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenții chirurgicale, pacienții se reîntorc în siguranță la sport într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care își fac recuperarea.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean. El avertizează și că amânarea operației de ruptură de ligament încrucișat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc și de cartilaj care poate duce la artroză.

Instabilitățile de rotulă apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanti sau predispozanti cu care se nasc pacienții. Cei mai mulți dintre cei care se prezintă în cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotulă au vârste între 13 și 25 de ani, dar sunt și pacienți care vin cu această afecțiune după 60 de ani când au deja artroză. ”Intervenția chirurgicală pentru instabilitatea de rotulă este una de migală, pentru că trebuie corectați toți factorii care o favorizează.”, declară dr. Ion Bogdan Codorean.