În Grecia au fost raportate de la începutul anului şi până în prezent 60 de cazuri de infestare cu virusul West Nile, majoritatea în regiunea Atenei. Autorităţile sanitare elene dau însă asigurări că nu se poate vorbi despre o epidemie. 

Trei decese şi 60 de cazuri de infestare cu virusul West Nile au fost înregistrate de la începutul lunii mai până la 9 august, în districtele Attica, adică Atena, şi districtul Viopia şi alte 19 cazuri în regiunea Macedoniei de Vest şi Centrale, inclusiv în oraşul Salonic – a anunţat Centru Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Principala cale de transmitere în rândul oamenilor este înţepătura ţânţarilor infestaţi. Ploile abundente din ultima perioadă, urmate de o încălzire rapidă a vremii şi inundaţii în multe din zonele ţări au favorizat înmulţirea rapidă a acestor ţânţari.

Autorităţile locale au declanşat deja un program naţional de pulverizare cu insecticide. Cazurile depistate şi înregistrate în Grecia sunt sporadice, iar în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Totuşi autorităţile fac o serie de recomandări pentru populaţie şi pentru turiştii care îşi petrec vacanţa de vară în Grecia, respectiv utilizarea substanţelor chimice repelente împotriva ţânţarilor, utilizarea substanţelor insecticide în locuinţe, iar în cazul simptomelor severe se recomandă prezentarea de urenţă la camera de gardă.

Atenţionare de vreme rea

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează, sau călătoresc în Grecia, că Serviciul Naţional de Meteorologie al acestei ţări a emis o atenţionare de înrăutăţire a vremii, pentru perioada 15-17 august 2018 fiind prognozate ploi şi furtuni puternice la nivel local, însoţite de căderi de grindină şi vânt puternic. Sunt vizate următoarele regiuni: Epir, vestul şi zona centrală a Macedoniei, Tesalia în partea de Nord şi de Vest, vestul Greciei continentale, Grecia centrală şi Peloponez. Ministerul de Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”. RADOR