MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei – Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat locală – AEMET, a emis un cod portocaliu şi roșu vizând căderi masive de precipitații abundente şi persistente, cu potenţial de periculozitate, până cel puţin în data de 21 octombrie 2018, pentru litoralul mediteranean spaniol, la sud de Catalonia şi Insulele Baleare.

Începând cu ziua de 18 octombrie 2018, Peninsula Iberică și Insulele Baleare vor fi afectate de rezultatul unirii a două formaţiuni de joasă presiune (furtuni), una care evoluează din Marea Mediterană și una din Oceanul Atlantic. Furtuna din Atlantic va pătrunde din sud-vest în Peninsula Iberică, concomitent cu furtuna din Marea Mediterană, care va afecta mai întâi Insulele Baleare și vor fi precipitații puternice la nivel local în Andaluzia, Comunitatea Valenciană (în principal, provincia Valencia) și Catalonia. Începând cu a doua jumătate a zilei, interacțiunea furtunilor va determina intensificarea precipitațiilor în Catalonia, Aragón, Comunitatea Valenciană și Insulele Baleare, estimate a fi foarte puternice și persistente la nivel local.

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, furtuna rezultată din fuziunea celor două, iniţiale, se va deplasa spre sud-vest, fiind prognozate precipitații abundente și persistente în Comunitatea Valenciană, regiunea Murcia și litoralul mediteranean al Andaluziei.

În Comunitatea Valenciană, cel mai probabil, cursele aeriene de pe aeroporturile internaționale Valencia, Castellon de la Plana şi Alicante să aibă întârzieri faţă de orarul normal de zbor sau chiar să fie anulate.

De asemenea, Direcția Meteorologică din Regatul Maroc a emis un cod portocaliu vizând căderi masive de precipitații abundente şi persistente, cu potenţial de periculozitate, până cel puţin la data de 19 octombrie 2018, pentru provinciile Benslimane, Casablanca, Chefchaouen, El Hajeb, Fahs-Anjra, Kenitra, Khemisset, Larache, MDiq-Fnideq, Mediouna, Meknes, Mohammadia, Nouaceur, Ouezzane, Rabat, Sale, Sidi Kacem, Sidi Slimane, Skhirate-Temara, Tanger-Assilah, Tetouan, Berkane, Figuig, Jerada, Oujda-Angad și Taourirt.

 

Aversele de ploaie vor fi însoțite și de vânt puternic în provinciile Benslimane, Berrechid, Casablanca, El Jadida, Kenitra, Khemisset, Mediouna, Mohammadia, Nouaceur, Rabat, Rehamna, Sale, Settat, Sidi Bennour, Sidi Slimane și Skhirate-Temara, începând din data de joi, 18 octombrie 2018 orele 17:00.

Pe fondul precipitațiilor abundente, sunt probabile întârzieri faţă de orarul normal de zbor sau chiar anularea unor curse aeriene de pe aeroporturile internaționale aflate în provinciile afectate.

De asemenea, circulația rutieră se va desfășura cu dificultate în provinciile și orașele afectate de acest cod meteo.