Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România atrage atenţia asupra apariţiei pe piata berii din România o unor sotimente de bere cu aditivi – acid malic, caramel amoniacal şi diverse arome.

„În conştiinta consumatorilor, berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie să fie denumite băuturi slab alcolizate tip bere. Unii producători din România încalcă legislaţia referitoare la etichetare prin menţionarea pe cutie a carameluilui, nu a ingredientului folosit, în speţă caramel amoniacal, fapt ce prezintă mari confuzii”, susţine Costel Stanciu, Presedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

APC explică şi influenţa aditivilor incriminaţi prezenţi în anumite sortimente de bere din România.

E 150c – Caramel amoniacal

Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfeclă modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite. Consumul frecvent nu este recomandat.

E 296 – Acid Malic

Acidifiant artificial sau natural, existând în celulele vii. Se obţine din organisme modificate genetic. Poate provoca tulburări de metabolism.

Sfaturile APC

„Produsul bun se recunoaşte după modul de ambalare. Tradiţional, cel mai bun capac este capsula coroană metalică cu plută având la interfaţa dintre plută şi bere o foiţă de aluminiu. În zilele noastre, pluta este înlocuită cu plastic. Dopurile în întregime din plastic sunt inferioare capselulelor metalice”, susţin reprezentanţii APC.

„Sticla este mai bună decât PET (polietilen tereftalat). Actualmente s-au inventat materiale plastice cu proprietăţi de barieră foarte bune, dar noi vă sfătuim să preferaţi ambalajele din sticlă, în special cele închise la culoare. Protecţia pe care o oferă scade de la maro, verde la alb”, mai adaugă oficialii asociaţiei.

SURSA: APC