Din 2012 autorităţile vor fi nevoite să se implice mai mult în renovarea anuală a clădirilor publice pentru a reduce consumul de energie. O mare parte din aceste clădiri au valoare de monunent, motiv pentru care o soluţie mai simplă şi mai ieftină este aplicarea unui termosistem pe interior, fără a afecta faţada.

 „Costul sistemului de termoizolaţie montat la interior este dat de preţul polistirenului extrudat. Dată fiind însă grosimea mult mai redusă a acestor plăci, comparativ cu cele expandate, costul materialelor utilizate la termoizolarea pe interior ar trebui să fie mai mic şi, în funcţie de calitatea materialelor folosite, ar trebui să poată fi încadrat între 8 şi 10 euro/mp de suprafaţă termoizolată”, a declarat George Bocai, directorul tehnic al companiei Duraziv, controlată de omul de afaceri Daniel Guzu.

Costul manoperei este, deasemenea, mai mic decât la termoizolarea exterioară, deoarece lucrările sunt mai simple şi nu necesită utilizarea de schele. Acesta este cuprins între 4 şi 10 euro/mp de suprafaţă termoizolată. Pentru o clădire cu o suprafaţă la sol de 250 de metri pătraţi suprafaţa pereţilor este de circa 500 de metri pătraţi. Astfel, costurile izolării acestor spaţii pot varia între 6.000 şi 10.000 de euro.

Sectorul public acoperă aproximativ 12% din stocul de clădiri, iar termoizolarea acestor clădiri ar putea reduce energia consumată de aceste imobile cu aproximativ 60%, potrivit specialiştilor.