”Producţia de rapiţă a fost în acest an de 860.000 de tone şi aproape toată este vândută la acestă dată. Numai o singură ţară, Austria, solicită României un import de 480.000 de tone, adică jumătate din recoltă. Rapiţa este una dintre culturile care se valorifică bine din 2007, atât pe piaţa românească cât şi în afară, cu toate criticile care ni se aduc datorită cultivării rapiţei”, a spus Tabără.
Acesta a precizat că singurul regret pe care îl are în acest moment, referitor la această cultură, este faptul că nu se cultivă în România cel puţin 600.000 de hectare, în condiţiile în care anul acesta au fost în cultură aproape 390.000 de hectare cu rapiţă.
”Regret că nu realizăm cel puţin 600.000 de hectare cu rapiţă în România. Regret acest lucru pentru că este o cultură de o importanţă colosală pentru obţinerea de ulei alimentar, mai ales că se apropie de proprietăţile celui de măsline, dar şi pentru valorificarea pe alte pieţe. La rapiţă se fac contractele din câmp pe un an, doi sau chiar trei ani, ceea ce înseamnă venituri sigure pentru producători. Sunt convins că preţul va fi un unul excesiv şi anul viitor”, a precizat ministrul Agriculturii.
Din păcate, pentru recolta de rapiţă din 2012 prognozele nu sunt prea optimiste din cauza secetei înregistrate în România, în perioada optimă de semănat.
”Ne apropiem de sfârşitul perioade optime de semănat, iar specialiştii afirmă că factorul limitativ al acestei culturi este seceta din perioada semănatului şi răsăritului. De acest lucru depinde foarte mult producţia de rapiţă din anul următor, indiferent de perioada care urmează. Perioadele de însămânţări şi de răsărit sunt decisive pentru rezistenţa acestei culturi peste iarnă”, a spus Tabără.
Pentru această toamnă a fost programată pentru însămânţare o suprafaţă de 558.697 hectare, din care au fost realizate 272.563 hectare până la această dată.